sinod milicevicВи у ствари стављате своја умовања и мудровања изнад саборног ума Цркве, и то у име неограничене слободе, слободе која не може бити омеђена ни ауторитетом Светог Писма и Светог Предања ни ауторитетом светих Отаца.

                   *       *       *

Коментар уредништва: Овом горе наведеном цитату Његове Светости Патријарха Иринеја, нема се шта додати. Да подсетимо, професори и асистенти са Богословског факултета који су потписали јавни апел против петиције којом је тражена ревизија изучавања Дарвинове теорије мајмунологије у школама и на факултетима у Србији разрешени су свих црквених дужности, а смењени су и са функције у радним телима и медијима СПЦ и о томе је јавност писала нашироко током 2017. године. Главни иницијатор подршци Дарвиновој теорији мајмунологије био је епископ Максим.

Реч је о свештеницима др Александру Ђаковцу, доценту на Катедри за догматику Богословског факултета, др Владану Перишићу, ванредном професору за Хришћанску епистемологију, Вукашину Милићевићу, асистенту на Групи за систематско богословље, Зорану Деврњи, доценту на Катедри за канонско право, као и ђакону Здравку Јовановићу, доценту на Одсеку за папирологију. Тада је Патријарх као Архиепископ Београдско-Карловачки асистентима и професорима Богословског факултета у Београду забранио да јавно иступају без његовог благослова. „Против оних који прекрше ово правило, како је најављено, биће покренут црквено-дисциплински поступак”, објавила је почетком јуна 2017. године агенција Танјуг, ослањајући се на изворе из Патријаршије.

Јереј Вукашин Милићевић не само да се оглушио о ову забрану, него је у многим медијима критиковао и касније одлуке Светог Синода СПЦ којима се почео заводити ред и уклањати јавашлук на Богословском факултету. Није презао ни од учешћа у емисијама најокорелијих другосрбијанских медија, Сорошевих перјаница, сам или у друштву епископа Григорија. Нека се читаоци сами запитају да ли је људима у мантији место у емисији која деценијама пљује на све што је свето православном Србину и у тим емисијама критикујући одлуке сопственог Синода? Да су се појавили у неким благочестивим медијима да образложе своју позицију, па да човек и разуме, али дефинитивно људима у мантији не приличи учествовати на саборовању нечастивих и доказано богоборачких и антицрквених медија.

Овакву одлуку Његове Светости са писменим и аргументованим образложењем које ниже преносимо, можемо само поздравити. Ношење мантије обавезује на пастирски рад у светлу Христове Истине, а никако на сопствена антицрквена умовања и мудровања и подршку Дарвиновој теорији мајмунологије.

На слици испод доносимо фото одлуке Његове Светости преузету са сајта Стање Ствари:

sinod milicevic

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com