logoПоштовани читаоци, преносимо реаговање "Удружења за одбрану ћирилице - Добрица Ерић” поводом позивнице епископа славонског Јована написане на писму латина...

†   †   †

Предстојатеља трона Српске Православне Цркве, Његова Светост Патријарх Српски г. Порфирије, најавио је посету Манастиру Јасеновац, Епархије Пакрачкo-Славонскe, 28.03. ове године. Наше Удружење је, непредвидивим путевима Господњим, дошло до позивнице на тај часни догађај, коју је једном званичнику Републике Српске упутио, лично се потписавши, Епископ Славонски г. Јован (Ћулибрк).

Позивница нас је пренеразила. Написана је латиничним писмом, и на њој се налази печат Српског Православног Епископа Славонског, односно Епархије Пакрачко-Славонске Српске Православне Цркве на латиници!

У неверици, обратили смо се писмом Његовој Светости, са молбом за објашњење, савет и утеху. Писмо је послато Његовој Светости, и физички предато у Патријаршији Српске Православне Цркве 11 марта.

На наше писмо досад нисмо добили одговор, те смо одлучили да се обратимо јавности. Владика Јован Ћулибрк је узео себи за право да крши Устав Српске православне цркве, који прописује употребу писма српског народа, ћирилице, у уредовању СПЦ. Такав непримерен поступак значи и ниподаштавање светле успомене Светог Петра Дабробосанског.

Владика Мученик, митрополит Дабробосански Петар Зимоњић, убијен је од усташа 1941 зато што није хтео да се одрекне ћирилице у печату Митрополије. Није битно да ли се владика Ћулибрк одрекао ћирилице из уверења или из политичких калкулација, због подручја на којем делује. Он се огрешио о Устав СПЦ и показао тиме као недостојан за владику, посебно на подручју Јасеновца.

Наше Писмо Ћирилица је један од основних чинилаца нашег Идентитета, баш као што су и Српске Жртве питање Идентитета Српског Народа. Нико нема право да се нашег писма одриче и да га ниподаштава - најмање један владика.

Ако жели да тим путем настави, може – али само као грађанско лице.

Момчило Мирић,

У име Управног Одбора,

Удружење за одбрану Ћирилице “Добрица Ерић”, Београд

Screenshot 2021 05 18 132513

Извор: ЋИРИЛИЦА

Фото: Ћирилица

Опрема текста и наслов: САБОРНИК

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com