sveti sergej radonjeskiНа данашњи дан 1377. године преподобни Сергије Радоњешки је основао манастир који је касније постао прерастао у знамениту Тројицко-Сергијевску лавру.

 

 

 

  

 

dmitry donskoy 6 tГодину дана касније, 1378. године, руска војска је први пут разбила армију „Златне орде“ у бици на реци Вожи. Била је то лепа увертира за Димитрија Донског и знамениту Куликовску битку која се одиграла неколико година касније…

pecat 150x150На данашњи дан 1456. године умро је чувени мађарски војсковођа, Србин Сибињанин Јанко (кога су Мађари звали Јанош Хуњади) који је опеван у србским народним песмама. Сибињанин Јанко је био ердељски војвода и краљевски намесник, отац мађарског краља Матије Првог Корвина. Био је једна од водећих личности у великом сукобу Европљана са Турцима у 15. веку, симбол борбе против Турака. Предводио је неколико успешних крсташких експедиција против Турака, потукао их је 1441. код Београда, 1442. код Сибина и исте године код Гвоздених врата у Трансилванији, али је 1448. претрпео пораз на Косову, кад су му Турци готово уништили војску, после чега је у народу настала изрека "Касно Јанко на Косово стиже". За пораз се осветио 1454, кад су мађарска и српска војска под његовом командом до ногу потукле Турке код Крушевца. Разбио је турску опсаду Београда 1456, али се потом разболео од куге и умро у Земуну. Једна од знаменитости Земуна је и чувена кула Сибињанин Јанка на Гардошу.

На данашњи дан 1845. године у Петроград је произведен први парни воз за пругу која се још градила између Москве и Петрограда.

На данашњи дан 1891. године умро је Александар Бугарски, познати србски архитекта (Еперјес, 1835 - Београд, 11. 08. 1891)

Данас се сећамо угледног руског конзервативног публицисте, издавача и редактора крупне патриотске газете "Кијевљанин" Дмитрија Ивановича Пихна, који се упокојио на данашњи дан 1913. године.

На данашњи дан 1934. године рођен је Данило - Бата Стојковић, позоришни, филмски и ТВ глумац, један од највећих филмских стваралаца у историји србске кинематографије. (Београд, 11. 08. 1934 - Београд, 16. 03. 2002)

На данашњи дан 1935. године рођен је Владимир Величковић, сликар, академик, носилац француског Ордена витеза - Легије части. (Београд, 11. 08. 1935). Величковић је завршио архитектуру у Београду, од 1966. године живи и ради у Француској. Редовни је професор Ликовне академије у Паризу. Имао је око 250 самосталних изложби у галеријама и музејима широм света. Ушао је у светску антологију "Највећи цртежи свих времена". Добитник је награда "Октобарског салона", "Великог печата" Графичког колектива, "Политикине" и "Хердерове" награде, као и највећег француског признања за културу "Артс ет Леттрес".Члан је Француске академије лепих уметности. Његово сликарство одликује велики формат, прецизност цртежа, преокупација људском фигуром у покрету, анатомија и колорит који иде од црне и беле до црвене боје. Предмет његовог интересовања је драматичност живљења, страдање и уништавање као ликовна филозофија и поглед на свет.

На данашњи дан 1946. године рођен је Милан - Лане Гутовић, позоришни, филмски и ТВ глумац, председник Савеза драмских уметника Србије (Умка, 11. 08. 1946)

На данашњи дан 1949. године руководство СССР је објавило да престаје Југославију сматрати савезничком државом. Какви су „савезници“ у чији нас је загрљај гурнуо србофоб и русофоб Јосип Броз Тито, показали су 1999. године када је неонацистички НАТО пакт бомбардовао Србију…

На данашњи дан 2003. године, у цркви Светог великомученика Ђорђа на Равној Романији освештана спомен-плоча са исписаним именима 3.700 погинулих бораца са простора Сарајевско-романијске регије.

На данашњи дан 1959. године у Москви је отворен међународни аеродром Шереметјево, на који слећу и авиони из Београда.

На данашњи дан 2014. године умро је Владимир Беара, фудбалски голман и тренер, репрезентативац, легенда србског фудбала, голман Црвене Звезде (Зелово, 1928 - Сплит, 11. 08. 2014)

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com