IMG 3296 696x464У Белгороду је у другој половини маја одржана финална регионална манифестација – „Србија у мом срцу“. Манифестација је одржана уз подршку амбасаде Србије у Москви, Друштва руско-српског пријатељства града Москве и Института српског језика при Белгродском универзитету. На конкурсу је учествовало преко 200 деце, а најмлађе је имало само 4 године. Награђени су ученици у различитим категоријама. Дирљиво је било на изложби видети децу са српским националним ношњама.

Циљ конкурса „Србија у мом срцу јесте развој интереса ка поетском, прозном, вокално-инструменталном, драмском и кореографском стваралаштву младих и сама манифестација свакако је потврдила снагу вековних тесних духовних и културних веза два једнородна и једноверна народа – православних Срба и Руса. Такође је изражен велики интерес руске омладине ка словенским споменицима културног наслеђа њима духовно блиског народа.

6 630x420

9 630x420

IMG 3160 630x420

IMG 3296 696x464

У конкурсима манифестације су учествовала (и то веома успешно) и деца са Донбаса. Тамо већ неколико година на промоцији српске културе и историје активно ради организација „Славјаносербија“ на челу са Олгом Милуновић, женом велике енергије и ентузијазма која слови и за доброг познаваоца српске историје и културе. У Србији многи људи не знају да су Луганск основали српски исељеници у Русију, да се град некада звао Славјаносербск и да се и данас предграђе овог града зове „Славјаносербск“. Најстарију цркву у Луганску саградио је чувени Јован Шевић, руски војсковођа српског порекла који је на територију Новорусије стигао са својим пуком у пратњи неколико хиљада српских породица, који нису желели да превере и да трпе притиске Аустро-Угарске која је радила на унијаћењу Срба…

Организација Славјаносербија је у част преноса моштију Светог Саве у другој половини маја организовала и једну дивну манифестацију у једној школи у Луганску, у којој је говорио и свештеник РПЦ, а полазници школе су рецитовали многобројне стихове о српском духовном родитељу Светом Сави. Ваш покорни слуга се путем Скајп везе обратио учесницима тог догађаја, рекавши неколико речи о духовном значају бесмртног дела Светог Саве за наш народ.

IMG 20190515 120800

IMG 20190515 125906

Ранко Гојковић

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com