IMG 3296 696x464У Белгороду је у другој половини маја одржана финална регионална манифестација – „Србија у мом срцу“. Манифестација је одржана уз подршку амбасаде Србије у Москви, Друштва руско-српског пријатељства града Москве и Института српског језика при Белгродском универзитету. На конкурсу је учествовало преко 200 деце, а најмлађе је имало само 4 године. Награђени су ученици у различитим категоријама. Дирљиво је било на изложби видети децу са српским националним ношњама.

Циљ конкурса „Србија у мом срцу јесте развој интереса ка поетском, прозном, вокално-инструменталном, драмском и кореографском стваралаштву младих и сама манифестација свакако је потврдила снагу вековних тесних духовних и културних веза два једнородна и једноверна народа – православних Срба и Руса. Такође је изражен велики интерес руске омладине ка словенским споменицима културног наслеђа њима духовно блиског народа.

6 630x420

9 630x420

IMG 3160 630x420

IMG 3296 696x464

У конкурсима манифестације су учествовала (и то веома успешно) и деца са Донбаса. Тамо већ неколико година на промоцији српске културе и историје активно ради организација „Славјаносербија“ на челу са Олгом Милуновић, женом велике енергије и ентузијазма која слови и за доброг познаваоца српске историје и културе. У Србији многи људи не знају да су Луганск основали српски исељеници у Русију, да се град некада звао Славјаносербск и да се и данас предграђе овог града зове „Славјаносербск“. Најстарију цркву у Луганску саградио је чувени Јован Шевић, руски војсковођа српског порекла који је на територију Новорусије стигао са својим пуком у пратњи неколико хиљада српских породица, који нису желели да превере и да трпе притиске Аустро-Угарске која је радила на унијаћењу Срба…

Организација Славјаносербија је у част преноса моштију Светог Саве у другој половини маја организовала и једну дивну манифестацију у једној школи у Луганску, у којој је говорио и свештеник РПЦ, а полазници школе су рецитовали многобројне стихове о српском духовном родитељу Светом Сави. Ваш покорни слуга се путем Скајп везе обратио учесницима тог догађаја, рекавши неколико речи о духовном значају бесмртног дела Светог Саве за наш народ.

IMG 20190515 120800

IMG 20190515 125906

Ранко Гојковић

Други чланци...

Породични сабор

baner nedelja porodice

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com