logo patrijarsijaНапомена: Поштовани читаоци, са посебном радошћу у ове дане Часног поста, преносимо саопштење Светог Синода СПЦ о неприхватљивости доношења накарадног закона о "истополним заједницама". Слава Богу! Напомињемо да се против тог накарадног закона јавно огласио и један део српске патриотске интелигенције, што су подржали сви здравомислећи људи у нашем друштву. Саопштење Синода СПЦ преносимо у целости...

†       †       †

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је благовремено и у законом предвиђеном року поднео Влади Републике Србије  примедбе и мишљење о  предлогу закона о истополним заједницама.

Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација.

НЕДОПУСТИВО ЈЕ ИСТОПОЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗАКОНСКИ ИЗЈЕДНАЧАВАТИ СА БРАКОМ И ПОРОДИЦОМ, КАКО ЈЕ НАВЕДЕНО У ТЕКСТУ НАЦРТА ЗАКОНА, ЈЕР СЕ ТАКО ДИСКРИМИНИШЕ БРАЧНА ЗАЈЕДНИЦА, КАО ХРИШЋАНСКА И ЗАКОНОМ ЗАШТИЋЕНА ВРЕДНОСТ. Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине.Свети Архијерејски Синод је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство. Свети Архијерејски Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажењe решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, као и по овом питању које је изазвало велику забринутост.

Свети Архијерејски Синод је изразио очекивање да ће по овом питању бити уважени  аргументи Српске Православне Цркве.

Извор: СПЦ

Опрема текста и истицања: САБОРНИК

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com