Свештеник Миладин Митровић

987Смрт Његове Светости бугарског патријарха Неофита, представља велики и ненадомјестив губитак за цијели православни свијет, а посебно за Бугарску Православну Цркву и њен вјерујући народ. Заупокојена Литургија за блаженопочившег патријарха служена је у патријаршијској Саборној цркви Светог кнеза Александра Невског у Софији, у присутству великога броја вјерника, духовенства Бугарске Православне Цркве и епископа више Помјесних православних Цркава. По завршеној светој Литургији, опјело за навопрестављенога патијарха Неофита је предводио цариградски патријарх Вартоломеј, који се максимално понашао недоследно и чин погребења искористио за своје отворено арогантане хегемонистичке амбиције.

Опширније...

Свештеник Георгиј Максимов

 B0NzrfBAjY0

(Проповед на Марко, 9: 17-31)

Драга браћо и сестре, у данашњем Јеванђелском чтенију чули сте причу о томе како је један отац довео свог ђавоиманог сина. Прво се обратио апостолима али они нису могли да истерају злог духа, а потом је сачекао да се са горе Тавор спусти Сам Христос и поднео му је захтев – ево, ја сам довео сина и Твоји апостоли нису ништа урадили. И у тој причи је речено како Господ у ствари врши два исцељења. Ослобођење младића од ђавоиманости је друго, а прво је - исцељење оца од неверја. И ако истеривање демона Исус чини брзо и овде као и у другим случајевима, само једном речју, то исцељење неверја временски траје много дуже.

Опширније...

Свештеник Георгиј Максимов

 18136926

О мучеништву као путу за све хришћане (На Марко, 8:34 и 9:1)

Драга браћо и сестре, приликом данашњег читања Јеванђеља чули смо строге речи Господње „Јер ко се постиди Мене и Мојих речи у роду овом прељуботворном и грешном, и Син ће се Човечији постидети њега кад дође у слави Оца Свога са светим анђелима“ (Марко, 8: 38). а у другом Јеванђељу наводе се те речи у овом облику: „А ко се одрекне Мене пред људима, одрећи ћу се и Ја њега пред Оцем својим који је на Небесима“ (Матеја, 10: 33).

Опширније...

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com