Горан Комар

 

У самом уводном дијелу, Иван Црнојевић евоцира давања манастиру српске господе: „светих српских царева који су гдјешто записали и приложили том светом храму“

image 0 02 05 bf51b2239e95191628fb435aaadd95106d1a263f9500883e4099a24ca181e18a V 1 768x1024У Црној Гори развија се у дијелу народа покрет отклона и одрицања од српске традиције. Подстицан од политичких структура на власти и низа формација које данас не учествују у власти, овај покрет умногоме радикализује своје циљеве. Стиче се, све чешће, утисак да његови носиoци гледају ка могућности укидања, не само мишљења које је другачије, већ и имена и културе Срба у простору који запрема ова земља. Могу се чути ставови званичника и њихових експозитура о импорту српског имена и биљега политичким плановима ствараним ван Црне Горе. Такође, најаве стварања нове историје Црне Горе, уз призвук забране другачијих погледа.

Прије извјесног времена, почео сам објављивати кратке чланке о прошлости Црне Горе потакнут чињеницом да се нашем народу у Црној Гори не показују историјски темељи његове земље. Нисам такве чланске управљао људима који данас другачије тумаче историјски ход Црне Горе, већ првенствено припадницима нашег народа који се у медијском и сваком другом простору свакодневно сусрећу са ноторним лажима. Током последње деценије 20. вијека посвећивао сам се изучавању Ћириличког Архива српског народа који се чува у Боки которској. Није било тешко видјети да тај Архив јасно говори народносно, језичко и црквено одређење његовог ствараоца – српског народа. Он је, најприје, оличен архивском грађом бокешких српских општина под политичком доминацијом Млетачке републике. Може се установити да црногорски изучаваоци прошлости који Црну Гору гледају као земљу несрба, у простор Боке которске нису ни улазили. Своје напоре управљали су ка предјелима четири нахије. Учинило ми се занимљивим да припадницима српског народа повремено пружим чланке из којих се разговјетно види како су се житељи Црне Горе декларисали, како су их доживљавали странци и како су они гледали на сусједе. На тај начин настао је низ текстова објављиваних на црногорском порталу ИН4С. Ни на један чланак никада није одговарано.

Опширније...

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com