Академик Радомир Саичић

Screenshot 2022 06 11 141744

Напомена: Поштовани читаоци, наш сајт је у више наврата писао о срамотној тенденцији покушаја "туђманизације" историје страдања нашег народа, али на жалост, Музеј жртава геноцида и са старим и са новим директором, као и поједини епископи СПЦ, све чине да срамна историографија Фрање Туђмана постане званични став наше државе и Цркве. Ни петиције великог броја угледних србских интелектуалаца, ни обраћање академика Крестића историјском одељењу САНУ и његово упорно упозоравање о недопустивости ненаучне ревизије србског страдања, не допиру до ума и срца ових присталица Туђманове историографије. Због тога поздрављамо високоетичан поступак академика Радомира Саичића који је тим поводом упутио "Отворени допис Извршном Одбору САНУ", који смо добили у електронском облику и који преносимо у целини...

†       †       †

Поштоване колеге,

Јасеновац, који је врхунац и трагични симбол страдања српског народа, Јевреја и Рома, није на адекватан начин представљен ни домаћој, ни међународној јавности. По степену суровости, демонске мржње према затвореницима, садистичком уживању у неподношљивим патњама невиних жртава, укључујући жене и децу, Јасеновац превазилази друге логоре уништења представља кулминацију зла у свеколикој људској историји.

У бившој Југославији, репресиван однос према истраживањима и јавном изношењу истине о овом логору смрти био је последица деловања Брозовог режима, али вишедеценијска неправда ни данас није исправљена. Напротив, она се интензивира, у контексту широке међународне кампање прекрајања историје, којом се замењују улоге џелата и жртава зарад дневно-политичких интереса.

Опширније...

Паметарница

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com