Bulgaria SanStefano 1878 byTodorBozhinov- На данашњи дан 1878. године потписан је чувени Сан-Стефански мир којим је створена Велика Бугарска. Скоро да осим Бугара овим миром нико није био задовољан, па је неки месец касније Берлинским конгресом Бугарска сведена на мање-више националне оквире, а Србија, Црна Гора и Румунија су поред признања добиле и повраћај дела својих територија.

alexander ii of russia- У Русији је на данашњи дан 1861. године, указом Цара Александра II укниуто кметство у Русији, па је због ослобођења сељака овај руски цар ушао у историју под надимком «ослободилац».

FirmantesDelTratadodeBucarest1913 memoirsofbalkand00mijaiala.jpeg- Осам година каније, на данашњи дан 1886. године је потписан Букурештански мир који су потписале Србија и Бугарска. Краљ Милан, ако је и са разлогом био киван на Русе и Бугаре због Сан-Стефанског мира, свакако његово одвратно бацање у загрљај Аустро-Угарске немани се не може ничим правдати. После потписивања тајног Бечког споразума 1881. године, најсрамнијег документа у историји српске државности, Србија је практично била у потпуно вазалном односу према Аустро-Угарској. Напредњачка прозападна влада Милана Обреновића је тако у јесен 1885. године кренула у потпуно бесмислен рат против Бугарске и нанела једну од највећих срамота српском оружју, које је навикло да брани своје, а не да отима туђе. На срећу, после пораза на Сливници, Русија је спречила дубљи продор Бугара у Србију па је следеће године после те срамне епизоде у српској историји, потписан Букурештансски мир.

d46f583a23a862d5e8b1b4e6721c61a3- У Брест-Литовску је 1918. године потписан на данашњи дан и најсрамнији документ у историји руске државности. Совјетска Русија цареубица Лењина и Троцког и Немачка и њени савезници у Првом светском рату, потписали су мировни уговор којим је бољшевичка власт дала огромне територијалне уступке и пристала да Немачкој плаћа ратну одштету.

momo kapor- Познати српски писац и сликар Момо Капор, упокојио се на данашњи дан 2010. године. Капор је аутор више од 40 књига и великог броја документарних филмова и телевизијских емисија, био је веома плодан и као сликар.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com