250px Stefan Lazarevic freskaНа данашњи дан 1412. године србски деспот Стефан Лазаревић потписао закон о рударству - јединствен по садржини и опреми, чија је правна и историјска вредност прелазила националне границе - и део статута града Ново Брдо, великог рударског центра на Косову и Метохији

Данас је велики дан за све руске монархисте. Тога дана 1547. године Велики Кнез Московски Иван IV Васиљевич венчао се на царство. Био је то први Руски Цар, чија је бака била Ана Јакшић Глинска, из знаменитог србског рода Јакшића…

На данашњи дан 1676. године на руски царски престо ступио је Фјодор Трећи Романов после смрти оца Алексеја. Био је на престолу до 1682. - кад га је наследио полубрат Петар Велики - али су земљом, јер је био малолетан и болешљив, управљали његови ујаци - бојари Милославски. Током његове владавине Русија је учврстила власт на огромним новоосвојеним територијама у Поволожју, Сибиру и Малорусији и омогућен је развој заната, рударства и трговине.

На данашњи дан 1804. године отворен је Харковски национални универзитет В. Н. Каразина, један од старијих универзитета источне Европе.

На данашњи дан 1820. године руска експедиција под руководством Тадеја Фадејевича Белинсгаузена и Михаила Петровича Лазарева открила је Антарктиду.

на данашњи дан 1825. године избила је Ђакова буна против режима књаза Милоша Обреновића.

На данашњи дан 1860. године рођен је руски писац Антон Павлович Чехов, чији стил се одликује једноставношћу, изванредним даром запажања и специфичном атмосфером, блиском импресионистичком поступку. Његове драме и поједине новеле немају фабулу у класичном смислу, него су најчешће психолошки изванредно насликане исповести о унутарњим бурама и сукобима. Позоришту је отворио нове путеве и сам створио нови драмски облик "лирску драму" и извршио огроман утицај на светску литературу, посебно драму. Дела: драме "Галеб", "Три сестре", "Ујка Вања", "Вишњик", новеле и приповетке "Човек у футроли", "Архијереј", "Кућа на спрат", "Душица", "Три године", "Огрозд", "Павиљон број 6", "Степа", "Сељаци", "Чиновникова смрт", "У ували", збирке хуморески "Мелпоменине бајке", "Шарене приче".

На данашњи дан 1901. године рођена је најстарија руска патриотска монархистичка организација - Руско Сабрање (РС). Тога дана у Петербургу у редакцији газете "Новое время" одржан је скуп групе руских национално мислећих интелектуалаца, на коме је донета одлука о стварању Руског Сабрања (РС) и изабрано руководство организације у коју улазе многи угледни монархисти тога времена.

На данашњи дан 1934. године рођен је србски песник Бранко Миљковић, лиричар снажног интелектуалног погледа на свет, опседнут драмом постојања и њеним филозофским аспектом. Почео је да пише као средњошколац и 1957. је објавио прву збирку песама "Узалуд је будим". Надахнуто је преводио модерне руске и француске песнике. Остала дела: збирке песама "Порекло наде", "Ватра и ништа", "Крв која светли", "Песме", "Смрћу против смрти" /с Блажом Шћепановићем/. Наводно се обесио о једно дрво у Загребу, иако је та верзија веома сумњива јер та грана не би издржала да не пукне ни под много лакшим човеком него што је био Бранко…

Истог дана те исте 1934. године умро је Бранимир Ћосић, србски књижевник (Штитар, 13. 09. 1903 - Београд, 29. 01. 1934)

На данашњи дан 2012. године умро је Предраг Драгић Кијук, књижевник, књижевни и ликовни критичар, антологичар и лексикограф, секретар Српске књижевне задруге, један од најзначајнијих србских националних радника с краја ХХ и почетка ХIХ века (Крагујевац, 08. 12. 1945 - Београд, 29. 01. 2012)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com