250px JosephvolotskДанас РПЦ прославља преподобног Јосифа Волоцког (у свету Ивана Санина). Он се родио недалеко од града Волоколамска, у породици благочестивих родитеља. Са седам година предат је благочестивом старцу Арсенију из Волоколамског Крсто-Воздвижењског манастира. Имао је сјајне духовнике, прво старца Варсонуфија, а потом Пафнутија у чувеном Боровском манастиру где је и пострижен са именом Јосиф. Ређају се велике светиње, боравио је и у Кирило-Белозерском манастиру, одакле је 1479. године стигао у Волоколамску област где је подигао манастир посвећен Успенију Пресвете Богородице. Но, главни подвиг великог светитеља било је разобличавање страшне јереси жидовствујућих која је покушала да отрује и унакази темеље руског духовног живота. Његова богонадахнута књига „Просветитељ“ представља стуб руског Православног Богословља. Светитељ је био присталица јаке централизоване Московске државе и управо је Филотеј на основу његовог учења и развио први теорију Москве – Трећег Рима. Преподобни је васпитао и читаву школу својих ученика монаха-подвижника који су касније држали најважније катедре у РПЦ. На црквеним саборима 1490 и 1504 разобличио је јерес жидовствујућих која се појавила у Новгороду. Написао је и 24 посланице и манастирски типик. Светитељ се упокојио 1515. године, а као лојално прослављени канонизован је на Сабору 1578. године, а 1591. године постаје општеруски светитељ

Golitsin Boris AlekseyevichДанас се сећамо кнеза Бориса Алексејевича Голицина (1654-1714), васпитача Господара Петра I, намесника Казанског и Астраханског царства.

Petar I Petrović Njegoš Знаменити Срби XIX. векаСПЦ данас прославља светог Петра Цетињског, владику и владара Црне Горе. Велики светитељ и државник оставио је у аманет Црногорцима да се држе Русије, али данашњи изроди одвукоше земљу у загрљај крвничког НАТО пакта…

Njegosh vladikaНа данашњи дан 1851. године упокојио се србски песник и владика и владар Црногорски Петар Други Петровић Његош, према већини књижевних критичара највећи српски песник, чија је круна стваралаштва ненадмашни спев "Горски вијенац". Раде Томов Петровић - из породице која је Црној Гори више од сто година давала владике - добио је монашко име по стрицу, владици и владару Црне Горе Петру Првом, који га је одредио за наследника. Школовао се у Цетињском манастиру и у Топлој код Херцег Новог, а учитељ му је био и Сима Милутиновић - Сарајлија, који га је упутио у историју, филозофију и књижевност. Као државник је положио темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и сенат, организовао судове, увео порезе и издејствовао већу помоћ Русије, али није остварио сан да заједно са Србијом ослободи Босну и Херцеговину. Такође је подигао прву основну школу, а 1834. је основао штампарију. Остала дела: филозофски еп "Луча микрокозма", спев "Лажни цар Шћепан Мали", мисаоне и лирске песме.

1200px PolonskyТога дана 1898 .године скончао је песник Јаков Петрович Полонски. У журналу «Отечественные записки« током 1840. године опубликовао је прве стихове.

На данашњи дан 1871. године у Србији објављен први закон о пороти.

Такође се данас сећамо Јакова Петровича Бакланова (1808-1873), војног командира Донске козачке војске, генерал-лајтнанта, хероја Кавкаског рата. Године 1845 поново је послат на Кавкаску линију, где је командовао прво козачким пуком, потом бригадом и довео је своје Донце до тога, да они нису уступали ни линијским козацима.

Такође се данас сећамо великог руског државног делатника и дипломате грофа Николаја Николајевича Муравјева-Амурског,  који се упокојио на данашњи дан 1881. године.

На данашњи дан 1892. године рођен Александар Александрович Аљехин, руски шаховски велемајстор, светски првак, новинар и публициста (Москва, 31. 10. 1892 - Есторил, 24. 03. 1946)

На данашњи дан 1918. године поражена Аустро-Угарска у Првом светском рату у Пули предала Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца све бродове и опрему и утврђења у Котору, Шибенику, Ријеци, Пули и Трсту. Нова држава је добила 300 пловила, укључујући 12 бојних бродова, 11 крстарица, 56 торпиљерки и 18 разарача. Следеће ноћи италијански диверзанти су потопили бојни брод "Вирибус унитис", на којем су погинули први командант југословенске морнарице адмирал Јанко Вуковић и 350 морнара.

На данашњи дан 1918. године у Темишвару је проглашена тзв. Банатска република, у узалудном покушају Мађарске да задржи северни Банат и заустави опредељење Срба и других житеља Војводине за јужнословенску државу.

На данашњи дан 1944. године Немци у Другом светском рату после губитка Београда, између Дунава, босутских шума и реке Саве изградили шест линија одбране у дубини око сто километара и формирали Сремски фронт. После крвавих борби фронт је пробијен 12. априла 1945. године, чиме су почеле завршне операције за ослобођење Југославије, али је цена била страшна: на "сремској кланици" погинуло је најмање 30.000 мобилисаних србијанских младића које је србски крвник Јосип Броз Тито послато у борбу практично без обуке.

На данашњи дан 1961. године тело највећег државника ХХ века Јосифа Висарионовича Џугашвилија Стаљина склоњено је из маузолеја на Црвеном тргу и сахрањено уз зидине Кремља.

На данашњи дан 1972. године умрла је Бета Вукановић, србски сликар немачког порекла, која је током скоро 80 година насликала импозантан број уља, акварела и цртежа и као педагог утицала на генерације србских сликара. На студијама сликарства у Минхену упознала је будућег супруга Риста Вукановића, такође сликара. С њим је 1898. дошла у Београд, којем је остала привржена до краја живота и с великом преданошћу је учествовала у уметничком животу патријархалне Србије. Заслугом тог уметничког пара Београд је добио сликарску школу, која је прерасла у Уметничку школу. Један је од оснивача "Ладе" и "Цвијете Зузорић" - друштва српских уметника, сликара и вајара и зачетник за оно доба релативно смеле карикатуре. Испрва је сликала у маниру импресиониста, али се касније приближила чвршћој реалистичкој форми.

На данашњи дан 1995. године шесточлана делегација Републике Српске и СР Југославије отпутовала из Београда у САД на преговоре о постизању мировног споразума за бившу БиХ, који су одржани у ваздухопловној бази "Рајт Петерсон" у Дејтону. Трочлану делегацију Републике Српске чинили су потпредседник Српске Никола Кољевић, председник Народне скупштине Момчило Крајишник и министар иностраних послова Алекса Буха. У југословенском преговарачком тиму били су председници Србије и Црне Горе Слободан Милошевић и Момир Булатовић, те министар иностраних послова СР Југославије Милан Милутиновић.

На данашњи дан 1999. године шиптарски терористи ватреним оружјем покушали да убију председника Извршног одбора Српског националног већа Косова и Метохије Момчила Трајковића. Пуцајући кроз врата његовог стана у центру Приштине, ранили су га.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com