map poland image www.sapiecha.com - Залагањем Руске империје на данашњи дан 1768. године у Пољској су православни изједначени у правима са римокатолицима.

- На данашњи дан 1837. године скончао је угледни црквени делатник, мислилац и историчар, Митрополит Кијевски Јевгениј. Био је ректор Вороњешке духовне академије, потом ректор Духовне академије Александро-Невске лавре у Петрограду, био викарни епископ Новгородски, потом Володски, Калушки, Псковски и на крају Кијевски Митрополит. Митрополит је био и члан Руске академије и „Друштва историје и древности руске“. Непроцењив је његов допринос на пољу изучавања руске црквене историје, а његово најважније дело је „Речник духовних писаца Русије“ на коме је радио више од двадесет година.

- На данашњи дан 1853. године, руски амбасадор у Истамбулу А. Мењшиков у виду ултиматума је затражио да се Русији додели право да штити интересе православног становништва Отоманске империје.

download- На данашњи дан 1945. године Јосип Броз Тито је формирао нову југословенску владу. Тако је српски народ после страшног страдања и почињеног србоцида у Другом светском рату у Независној Држави Хрватској, као и међусобног грађанског рата између партизана и четника, на крају тог рата добио председника србофоба, ништа мањег али свакако виспренијег од Павелића, који је у миру наставио са цепањем српског националног корпуса.

- На данашњи дан 2000. године у пуцњави у Северном делу Косовске Митровице повређено је 14 Срба и 7 француских припадника КФОР-а. Све је било исценирано како би међународне снаге преузеле надзор у граничном појасу на југу Србије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com