Boris Ivanovich Kurakin by Peter GunstДанас се сећамо кнеза Бориса Ивановича Куракина (1676-1727), руског дипломате, сарадника Петра I

765658 600Данас се сећамо Михаила Фјодоровича Сојмонова (1730-1804), једног од организатора дела вишег образовања Русији, сенатора.

Luka Vukalovic 1823 1873 srpski vojvodaНа данашњи дан 1823. године рођен је Лука Вукаловић, херцеговачки војвода и вођа Првог Херцеговачког устанка. После пропасти Првог Херцеговачког устанка овај витез је емигрирао у Русију где се и упокојио на данашњи дан 1873. године у граду Одеси. (Богојевић, 30. 10. 1823 - Одеса, 18. 07. 1873)

Тога дана 1905. године Император Николај II је потписао знаменити Манифест "О усавршавању државног поретка", који је био корак ка успостављању уставне монархије. Манифест је изнудила револуција, саставио га је велики смутљивац C.Ј. Вите, који је убедио Господара да пође на уступке "јавном мњењу". Овај Манифест је дао нове могућности Државној думи да ровари и вршља и припрема нову побуну и управо је Дума била главни инспиратор (наравно, уз подмазивање новцем од стране западних банкара) нове смутње у Русији која је почела сатанским револуцијама – прво масонском Фебруарском, а потом бољшевичком Октобарском.

Данас се сећамо Императрице Ане Јовановне, која се упокојила на данашњи дан 1740. године.

На данашњи дан 1874. године рођен је србски етнолог и антропогеограф Јован Ердељановић, члан Спбске краљевске академије, професор Београдског универзитета. Објавио је велики број радова на српском и страним језицима, међу којима су посебно значајна проучавања племенског живота у Црној Гори. Дела: "Постанак племена Пипери", "Етничко сродство Бокеља и Црногораца", "Етничка прошлост и формирање црногорских племена", "Кучи", "Братоножићи", "Стара Црна Гора", "Трагови најстаријег словенског слоја у Банату", "О поријеклу Буњеваца", "Македонски Срби", "О почецима вјере и другим етнолошким проблемима".

Данас се сећамо чудесног спасења Царске Породице приликом катастрофе на станици Борки. На данашњи дан 1888. године у рејону станице Борки на 49 врста од Харкова догодила се једна од најозбиљнијих железничких катастрофа тога времена. При пуној брзини искочио је из шина царски воз, у коме је путовао Господар Александар III са целом породицом. У резултату хаварије погинула су 23 човека, 19 је рањено. При том нико из Царске Породице, која се у том тренутку налазила у вагону-мензи, није пострадао. Господар Император Александар III лично је подржавао плафон слупаног вагона, дајући могућност својим најближим да се извуку испод одломака, а потом је помагао приликом пружања прве помоћи рањенима. Цар је писао свом брату великом кнезу Сергеју Александровичу: "Тај дан се никад неће избрисати из нашег сећања. Он је био сувише страшан и сувише диван, зато што је Христос желео доказати свој Русији, да Он твори још чудеса и спасава од јавне погибије верујуће у Њега и у Његову велику милост". У част чудесног спасења Царске Породице у Руској Империји је било изграђено много храмова. У рејону станице Борки, били су саграђени капела Спаса Нерукотвореног Образа и храм у Име Свемилостивог Спаса.

На данашњи дан 1905. године у Београду је основано Културно-уметничко друштво "Абрашевић", названо по србском писцу Кости Абрашевићу.

На данашњи дан 1931. године рођен је Ђорђе Марјановић, певач и композитор (Кучево, 30. 10. 1931)

Данас се сећамо и Степана (Стефана) Ивановича Барановског (1818-1890), проналазача;

Данас се сећамо и Арсенија Ивановича Введенског (1844-1909) књижевног критичара, библиографа; Владимира Петровича Филатова (1875-1956) - совјетског офталмолога, лауреата Државне награде СССРа-, академика АМН СССР (1944) и АН УССР (1939), Хероја СССР-а, рођака оснивача руске педијатрије Н.Ф. Филатова;

Данас се сећамо и Александра Николајевича Степанова (1892-1965), писца («Порт-Артур»);

Данас се сећамо и Аркадија Алексејевича Первенцева (1905-1981), писца («Кочубеј»).

Данас се сећамо и војника палих приликом херојске одбране Севастопоља 1941. године. Тога дана почела је опсада града.

На данашњи дан 2003. одине, Народна скупштина РС сагласила се да своје надлежности из области индиректног опорезивања у оквиру система пореске политике пренесе на Парламентарну скупштину БиХ. Како се показало, то је погрешна политика, свако попуштање и преношење надлежности слабило је институције Републике Српске…

На данашњи дан 2014. године умрла је Олга Поповић Николић, публициста (Вучитрн, 28. 11. 1928 - Београд, 30. 10. 2014)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com