Данас се сећамо руског писца, уредника и издавача Ивана Николајевича Кушнерева, који се упокојио 1897. године. Уређивао је више часописа, бавио се типографијом и полиграфијом.

Данас се сећамо чиновника-монархисте Гавриила Николајевича Луженовског, који се упокојио на данашњи дан 1906. године од задобјених рана које му је задала терористкиња. Луженовски је адвокатуру схватао „по Достојевском“, никада није бранио „црна дела“ и увек се руководио савешћу и трудио се да буде једнак како према имућним, тако и према сиромашним људима. Заслужан је за борбу против либералне олоши у Тамбову и терористичка странка есера је осудила на смрт оца троје деце без икаквог суда. На споменику који је бољшевичка олош касније срушила, писало је да је дао живот за Веру, Цара и Отаџбину.

На данашњи дан 1910. године основан је Српски олимпијски клуб

Данас се у Руској Федерацији обележава Дан заштитника Отаџбине.

Тога дана 1933. године упокојио се познати руски психијатар Петар Борисович Ганушкин. основа је журнал «Современная психиатрия», који је одиграо велику улогу у развоју руске психијатрије. Московска психијатријска болница од 1936. године носи његово име.

На данашњи дан 1939. године био је стрељан Маршал Совјетског Савеза Александар Иљич Јегоров.

Данас се сећамо писца, етнографа, хероја француског покрета отпора руског порекла, Бориса Владимировича Виљде (псевуоним Борис Дивљи), који је погинуо на данашњи дан 1942. године (стрељан од нациста).

На данашњи дан 1943 .године погинуо је генерал-лајтнант авијације Григориј Пантелејевич Кравченко. Био је награђен са 5 совјетских ордена, погинуо у ваздушном боју.

Тога дана 1943. године херојски је погинуо гардиста, херој СССР-а Александар Матвејевич Матросов. У Уфи је Матросову подигнут споменик. Његово име у Русији носе многа села, вароши, предузећа, школе....

Данас се сећамо познатог руског писца, грофа Алексеја Николајевича Толстоја који се упокојио на данашњи дан 1945. године. У Првом светском рату био је војни дописник часописа «Русские ведомости». После сатанске Октобарске револуције радио је у оделењу за пропаганду генерала Деникина. У Стаљиново време вратио се у Отаџбину и био је председник Удружења књижевника СССР. И за време рата је био дописник многих часописа, добитник је највиших државних награда. Роман «Петар I» Толстој је писао од 1929 до 1945. године, али му је велику славу донела трилогија «Ход по мукама» (1922-1941). Умро је у Москви, сахрањен је на Новодевичјем гробљу.

Данас се сећамо руског филозофа, историчара и културолога Федора Августовича Степуна, који се упокојио на данашњи дан 1965. године.

Тога дана 1999. године упокојио се пилот-јуришник, пуковник, двоструки херој СССР-а Николај Георгијевич Стољаров.

На данашњи дан 2001. године Југословенски председник Војислав Коштуница и македонски председник Борис Трајковски потписали су у Скопљу споразум о граници две земље, чиме је озваничена граница између Македоније и Србије из времена док су оне биле у саставу СФРЈ.

Данас се сећамо пилота-јуришника, маршала авијације, хероја СССР-а Ивана Ивановича Пстига који се упокојио на данашњи дан 2009. године. Носилац је свих највећих државних одликовања.

На данашњи дан 2012. године умро је Иван Гађански, књижевник и преводилац, управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду, библиограф Југословенског библиографског института, уредник издавачких кућа "Рад" и "Танеси" (Јаша Томић, 08. 04. 1937 - Београд, 23. 02. 2012)

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com