220px Святые Борис и ГлебСвети мученици Борис и Глеб били су синови светог равноапостолног Великог Кнеза Владимира. Они су од детињства одликовали благочешћу и братској љубави једног према другом од стране браће, показујући на свом примеру идеал хришћанске кротости. Током девет векова, до данашњег дана, свети Борис и Гљеб су међу најпоштованијим и најомиљенијим руским светитељима.

 

 

 

  

 

Dmitri DonskoyНа данашњи дан 1378. године, у бици код реке Воже, кнез Дмитриј Иванович, после Куликовске битке назван Донски, разбио је каратељну експедицију хана Мамаја.

250px YermakНа данашњи дан 1585. године, умро је Јермак Тимофејевич, покоритељ Сибира.

250px Chmelnicki Hondius 1На данашњи дан 1657. године умро је Богдан Михаилович Хмељницки, малоруски хетман, војсковођа и државни делатник који је после Перејаслављске Раде припојио Малорусију Руском Царству. (рођ. 1596).

На данашњи дан потписан је Георгијевски уговор о преласку Грузије под Протекторат Русије. Руска Царевина је неколико пута одбијала да прихвати Грузију у окриље свог царства, али је Грузијски цар Георгиј на коленима молио Руског Цара Павла да уђу у окриље Руског Царства, јер им је претило потпуно истребљење.

На данашњи дан 1723. године у време Персијског похода Петра I руски десантници заузели су град Баку.

На данашњи дан 1807. године, у време Првог србског устанка, Димитрије (који се бесрамно потписивао монашким именом Доситеј) Обрадовић је из Земуна прешао у ослобођени Београд. Несвесни погубности заапдне мисли по душу Србинову, србски сељачки хероји су овог лажног просветитеља сматрали истинским просветитељем , па је по речима светог владике Николаја, физичко робовањеТурцима због ових србских синова школованих на Западу, замењено духовним ропством Западу“. Овај масон сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду.

На данашњи дан 1860. године рођен је србски политичар и филолог Љубомир Стојановић, секретар Српске краљевске академије, који је 1921. године са Јашом Продановићем основао Републиканску странку и био њен први предсједник

На данашњи дан 1940. године, Естонија ушла у састав СССР под називом Естонска Совјетска Социјалистичка Република.

На данашњи дан 1941. године одиграло се масовно страдање житеља села Пребиловци код Чапљине - усташе су више од 500 Срба бацили у јаму Голубинка. Био је то један од најсвирепијих злочина у клеронацистичкој чудовишној вампир джави НДХ.

На данашњи дан 1961. године пуштен је у погон космички брод «Восток-2», којим је пилотирао Герман Титов.

На данашњи дан 2004. године, америчког држављанства одрекао се бивши шаховски шампион Боби Фишер, који је у јуну ухапшен у Токију на основу потјернице САД због кршења ембарга против Југославије 1992. године. Фишер је у србским земљама вратио шаху и одиграо меч са Борисом Спаским у Црној Гори и Србији.

На данашњи дан 2014. године умрлa Мирјана Јеврић Лазаревић, кустос Музеја примењене уметности у Београду (Београд, 15. 05. 1926 - Београд, 06. 08. 2014)

На данашњи дан 2016. године умро је Дејан Михаиловић, виолиниста и диригент, професор Академије уметности у Новом Саду и Факултета музичке уметности у Београду, оснивач "Београдског ансамбла виолиниста" и "Интерпретативног студија виолине" (Београд, 23. 11. 1932 - Београд, 06. 08. 2016)

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com