ivan grozniНа данашњи дан 1530. године рођен је руски цар Иван Четврти Васиљевич, назван Иван Грозни, први руски цар, који је ради стварања јаке централизоване државе јачао царско самодржавље и сузбијао самовољу бољара. Подигао је 1553. прву штампарију у Русији, а 1584. је ради јачања трговине са западном Европом изградио град Архангелск на ушћу Сјеверне Двине у Бело море. Потукао је Монголе и освојио Казан 1552. и Астрахан 1556, тако да је Русија овладала целим воденим путем Волге, а потом је припојио Сибир. Изградио преко 100 цркава за време своје владавине а његова бака била је србкиња Ана Јакшић Глинска. Много помагао Хиландар и неке друге србске манастире, језуита Посевин записао гомилу лажи о њему јер је био тврд у исповедању Православља и није насео на папистичке обланде… Назван Грозним јер је био грозан за непријатеље Русије и Православља, а руски народ га је звао милостивим…

 

  

 

На данашњи дан 1710. године руска војска је принудила на капитулацију шведски гарнизон у тврђави Пјарну.

250px Kruzenshtern I FДанас се сећамо Ивана Федоровича Крузенштерна. По завршетку Морског кадетског корпуса, узео је учешће у низу морских битака, добивши звање лајтнанта. У периоду 1793-99. године Крузенштерн је као добровољац служио на енглеским бродовима у Атлантском и Индијском океану, а такође у Јужно-Кинеском мору. Године 1802 Крузенштерн је био постављен за начелник прве руске експедиције око света. Почетком августа 1803. године експедиција Крузенштерна је испловила из Кронштадта на два једрењака - "Надежда" и "Нева". Бродови су први пут у историји Руске флоте пресекли екватор и упутили се на на југ. На крају путовања, Крузенштерн је први заобишао око 1000 км обала Сахалина и и крајем лета 1806. године вратио се у Кронштадт. Учесници прве руске експедиције око света дали су значајан допринос географској науци, избрисавши са карта низ непостојећих стрва и утачнили су положај постојећих. Године 1806 Крузенштерн је постао почасни члан Петербургске Академије наука.

220px Uzicka gimnazijaНа данашњи дан 1839. године у Ужицу је основана гимназија, међу најстаријим у Србији, тако да је овај град постао један од најзначајнијих културних центара западне Србије. Ученици те гимназије били су прваци социјалистичког покрета у Србији крајем 19. и почетком 20. века Радован Драговић, Димитрије Туцовић и Душан Поповић, истакнути професори, научници, филозофи, политичари - попут Љубомира Стојановића, Божидара Кнежевића, Љубомира Давидовића, Драгише М. Ђурића, Милана Предића.

Тома Вучић Перишић фотографијаНа данашњи дан 1842. године у Крагујевцу уставобранитељи, на челу са Томом Вучићем - Перишићем, подигли буну сељака незадовољних повећањем пореза и оборили с престола кнеза Михаила Обреновића, послије чега је Вучић у Београду, као "предводитељ народа", за кнеза прогласио Александра Карађорђевића.

250px Vuk VrčevićНа данашњи дан 1882. године умро је Вук Врчевић, сакупљач народних умотворина (Рисан, 26. 02. 1811 - Дубровник, 25. 08. 1882)

stolypin02Тога дана 1906. године покушан је злочиначки атентат на председника Владе Руске Империје Петра Аркадјевича Столипина. Његова викендица на Апотекарском острву у Петербургу је била атакована од стране терориста у време његовог одсуства. Од експлозије је погинуло више од 20 људи, више од 30 рањених, међу њима и син и кћер Столипина. Међу погинулима су били обични људи, послуга, обзбеђење, неки просци, али је било и угледних десничара, међу њима Пензенски губернатор С.А. Хвостов, активни учесник монархистичког покрета, члан Руског Сабрања кнез Н.В. Шаховској и генерал-мајор А.Н. Замјатин.

stevan sremacНа данашњи дан 1906. године умро је Стеван Сремац, књижевник (Сента, 23. 11. 1855 - Соко Бања, 25. 08. 1906)

1200px Alexander Ivanovich Kuprin 7На данашњи дан 1938. године упокојио се велики руски књижевник Александар Куприн, рођен 1870. године.

На данашњи дан 1949. године рођен је један од највећих тренутно живих руских књижевника Николај Коњајев.

На данашњи дан 2008. године у депоу Архива Србије пронађена архивска грађа, деценијама необрађена и непозната историчарима, која открива нове појединости од значаја за проучавање историје Србије 19. и 20. века.

AndrejMitrovic2013. - Умро Андреј Митровић, историчар, професор Филозофског факултета у Београду, оснивач Катедре за општу савремену историју, академик (Крагујевац, 17. 04. 1937 - Београд, 25. 08. 2013)

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

tekst

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com