Carle Vanloo Portrait de limpératrice Élisabeth Petrovna 1760На данашњи дан 1762. године умрла је руска царица Јелисавета Петровна Романов, кћерка Петра Великог, чију владавину од 1741. нису обележиле реформе и територијална освајања, карактеристични за њеног оца и Катарину Велику, која је постала царица неколико месеци после њене смрти.

Данас се сећамо Великог кнеза Николаја Николајевича (Старијег) (1831-1891) - трећег сина Императора Николаја I, угледног војног и државног делатника, генерал-фелдмаршала (16 април 1878). Именован Старијим од 24. новембра 1856. године, у сладу са Високим указом – због разликовања од његовог тек рођеног провородног сина који је носио то исто име. Члан Државног савета (1855 год) и почасни члан Петербургске академије наука.

На данашњи дан 1834. године у Крагујевцу су изашле "Новине сербске", први српски информативни лист штампан у земљи, службено гласило кнежевине Србије. Први уредник Димитрије Давидовић, један од најученијих Срба тог времена, убрзо је смењен због противљења аутократији кнеза Милоша Обреновића.

На данашњи дан 1881. године рођен је велики србски православни светилник, теолог и беседник, Никола Велимировић, познат по монашком имену Николај, епископ Жички и Охридски од 1919. до 1944. године. Према многима најумнији србски монах после Светог Саве. По завршетку студија теологије у Швајцарској докторирао је теологију на универзитету у Берну, после чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету Оксфорд и докторирао у Женеви. По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду. Први светски рат провео је на Западу као изасланик српске владе, објашњавајући западној јавности и владама суштину праведне ослободилачке српске борбе против аустроугарске царевине. Између два светска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде. Покренуо је обнову манастира, посебно у Овчарско-кабларској клисури, названој Српска Света Гора. Знатно је допринео спречавању југословенске владе да прихвати Конкордат с Ватиканом. Немци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941, па су га у Другом светском рату, чим су окупирали Југославију, конфинирали у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица. С патријархом Гаврилом /Дожић/ 1944. је заточен у логор Дахау и они су били једина два црквена великодостојника у Европи послата током рата у концентрациони логор. Као непомирљиви противник комунизма, после ослобођења Југославије није се вратио у отаџбину, сматрајући да ће народу више помоћи у емиграцији. "Када кућа гори, пожар се гаси споља", често је говорио. Умро је 1956. у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији /САД/, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу. Мошти су му пренесене у завичај 1991. Дела: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије", "Србија у светлости и мраку", "Духовни препород Европе", "Агонија цркве", "Речи о Свечовеку", "Молитве на језеру", "Омилије", "Охридски пролог", "Теодул", "Српски народ као Теодул", "Средњи систем", "Индијска писма", "Мудра игуманија љубостињска", "Стослов о љубави", "Христе, дођи у Азију", "Индијски Савле", "Касијана", "Земља недођија", "Жетве Господње", "Диван", "Једини Човекољубац" /недовршено/.

Данас се сећамо руског писца Андреја Платоновича Платонова (право презиме Климентов), који се упокојио 1951. године.

Тога данаа 1905. године Госсподар Император Николај II и Наследник престола Цесаревић Алексеј Николајевич симболично су ступили у редове Савеза Руског Народа (СРН). То се десило у време Високог пријема делегације СРН, коју је предводио председник Савеза дечији лекар Александар Иванович Дубровин.

Данас с сећамо жене пилота, Хероја СССР-а Марине Михајловне Раскове (1912-1943)

Данас памтимо руског композитора Александра Тихоновича Гречанинова (1864-1956).

На данашњи дан 1916. године, пред Медовским заливом у Албанији у Првом светском рату после експлозије потонуо италијански брод "Бриндизи" с југословенским исељеницима из Канаде и САД који су похитали да помогну Србији и Црној Гори у рату с Централним силама. Добровољци су махом били Срби /Црногорци, Херцеговци и Личани/ и известан број Словенаца. Од експлозије је погинуло или се утопило 390 добровољаца, а 102 су спашена.

На данашњи дан 1916. године, Аустроугарски генералштаб у Првом светском рату наредио је офанзиву на Црну Гору. Упркос одлучном отпору 60.000 слабо опремљених бораца, аустроугарске трупе су после једне седмице заузеле Цетиње и до 1918. држале Црну Гору под окупацијом.

На данашњи дан 1942. године, на основу споразума с нацистичком Немачком, Први корпус бугарске фашистичке војске у Другом светском рату започео окупацију југоистока Србије. Око 25.000 бугарских војника заменило је Немце у том делу Србије, а из Нишке Бање је терором над српским цивилима руководио штаб Корпуса.

На данашњи дан 1949. године, у Москви је почело саветовање влада СССР, Бугарске, Чехословачке, Мађарске, Пољске и Румуније, на којем је донесена одлука о стварању Савета за узајамну економску помоћ ради организације и усклађивања дугорочног развоја земаља чланица. Исте године СЕВ-у је приступила Албанија, а 1950. Источна Њемачка.

На данашњи дан 1955. године упокојио се угледни руски историчар Јевгениј Викторович Тарле. Носилац је највиших државних награда СССР-а, био је и почасни члан многих историјских друштава у иностранству. Написао је између осталог и предивне књиге о истинским руским великанима, генијалним војсковођама Суворову, Ушакову и Кутузову…

На данашњи дан 1969. године СССР је лансирао "Венеру 5", васионски брод без људске посаде у правцу Венере, а пет дана потом и "Венеру 6", који су до те планете стигли 16, односно 17. маја.

На данашњи дан 1991. године умро је србски писац Васко Попа, члан Српске академије наука и уметности, најпревођенији српски песник у другој половини 20. века. Називан је језичким чудотворцем и посљедњим великим оригиналним песником. Дела: збирке песама "Кора", "Непочин-поље", "Споредно небо", "Усправна земља", "Вучја со", "Живо месо", "Кућа насред друма", "Рез", антологија народних умотворина "Од злата јабука", антологија поетског хумора "Урнебесник".

На данашњи дан 1991. године, Куба и СССР су потписали споразум којим је окончана повлашћена међусобна трговина и укинуте вештачки ниске цене.

На данашњи дан 1997. године Русија је повукла последње јединице Министарства одбране из Чеченије, привремено окончавши војну кампању против исламских терориста у тој републици.

На данашњи дан 2001. године, УН су саопштиле да су "пронађени докази о радиоактивности на осам од 11 тестираних подручја на Косову".

На данашњи дан 2006. године, у акцији ЕУФОР-а код Рогатице убијена Рада Абазовић /47/, а тешко рањени њен син Драгољуб /11/ и супруг Драгомир Абазовић /48/.

На данашњи дан 2014. године умро је Пера Стефановић, књижевник, литерарни хроничар Приштине између два рата (Приштина, 21. 06. 1927 - 05. 01. 2014)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com