Данас РПЦ празнује сећање на преподобног Иљу Муромца, Печерског (около 1188 года). Његове мошти налазе се у Кијевско-Печерској лаври, а Иља Муромец има у руском епу слично место као Марко Краљевић у србском – као највећи хришћански епски јунак…

Тога дана упокојио се генерал-мајор Василиј Константинович Пањутин (1788-1855) - филантроп и добротвор. Он потиче из дворјанске породице Черниговске губерније, за време Отаџбинског рата 1812. године ступио је у редове Тулског ополченија, а 1814. године служио је у Литовском уланском пуку. После смрти Императора Александра I, много је урадио по питању збрињавања породица сиромашних војних лица и код његовог брата Николаја Првог.

На данашњи дан 1813. године, после сламања кичме Наполеону који се дрзнуо да крене на Православно царство, почео је загранични поход руске армије.

На данашњи дан 1823. године рођен је мађарски песник србског порекла Александар Петровић, познат као Шандор Петефи, реформатор мађарске поезије. Отац му је био Србин, а мајка Словакиња и детињство је провео под српским именом. Погинуо је 1849. у бици код Сегешвара као мајор, у 26. години. Прве песме написао је као гимназијалац и убрзо је постао најомиљенији и најчитанији мађарски песник. Народном једноставношћу лирике и епике одредио је нов правац мађарске књижевности. Дела: роман "Крвниково уже", епска поезија "Витез Јанош", "Апостол", лирска поезија "Изабране песме", "Петефијеве песме".

Данас се сећамо Андреја Николајевича Краснова (1862-1914/1915), ботаничара, стручњака за земљиште, географа, палеоботаничара, оснивача Батумског ботаничког врта, првог доктора географије у Русији. А. Краснов је био учесник многобројних експедиција.

Тога дана упокојио се Владимир Федорович Снегирев (1847-1916/1917) - професор медицине, један од оснивача руске гинекологије.

На данашњи дан 2005. године, у новогодишњој ноћи, у уличној тучи бо је убијен спортиста Дмитриј Владиславович Нељубин (1971-2005) - бициклиста, олимпијски шампион у екипној трци и светски шампион (1990, 1991).

На данашњи дан 1880. године у Србији су уведене обавезне метарске мере и званично престале да важе мере попут аршина, лакта, педља. Мерна јединица за дужину је постао метар, подељен на дециметре, центиметре и милиметре.

На данашњи дан 1888. године упокојио се Петар Петрович Шмидт - контра-адмирал, учесник Кримског рата, херој одбране Севастопоља. Тада је био двоструко рањен, контузован у главу. Носилац је високих одликовања а врт који је посадио у луци Берђанск, до дан данас нови његово име.

На данашњи дан 1904. године рођен је Младен Лесковац, србски књижевник, академик (Стари Сивац, 01. 01. 1904 - Нови Сад, 25. 12. 1990)

На данашњи дан 1915. године рођен је србски писац Бранко Ћопић, члан Српске академије наука и уметности. Штета што његов велики таленат није био праћен хришћанским погледом на свет…

Тога дана 1932. године упокојио се Леонид Константинович Артамонов - руски генерал и путник.

На данашњи дан 1924. године, у Београду је одржана Трећа земаљска конференција Комунистичке партије Југославије, која је практично у свом националном програму у ствари зацртала борбу против виталних србских националних интереса. На жалост, ни данас то још увек не виде многи потомци „деце комунизма“… Већ следеће године, комуњаре су на данашњи дан основале и свој лист "Комунист" који је уређивао Моша Пијаде. Овде се могу само поновити речи великог Његоша – о кукавно србство угашено.

На данашњи дан 1942. године, на конференцији представника влада САД, СССР, Велике Британије, Кине и још 22 државе у Вашингтону у Другом светском рату потписана декларација УН. Потписнице су преузеле обавезу да рат против сила Осовине наставе до њихове капитулације и да с њима не закључују сепаратни мир или примирје.

На данашњи дан 1945. године умро је Григорије Божовић, књижевник, репортер листа "Политика", професор Призренске богословије (Придворица, 15. 02. 1880 - Београд, 01. 01. 1945)

На данашњи дан 1953. године упокојио се генерал армије Максим Алексејевич Пуркајев, који је у годинама Другог светског рата командовао Калињинским, Далекоисточним и Другим Далекоисточним фронтом.

На данашњи дан 1995. године у БиХ је, после посредничке мисије некадашњег председника САД Џимија Картера, ступио на снагу четворо месечни прекид непријатељстава, који су муслиманске снаге 40 дана прије истека рока грубо нарушиле офанзивама на српске положаје на Влашићу и Мајевици, што међународна заједница није пропратила чак ни симболичном осудом. Бедни лицемери…

На данашњи дан 1995. године у Београду је почео са радом велики Сорошевски најамнички загађивач србског културног пространства, под називом Центар за културну деконтаминацију…

На данашњи дан 2004. године у Русији је ступио на снагу нови закон, којим је омогућено цивилно служење војног рока.

 

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com