РПЦ данас прославља преподобног Теофила Печерског, архиепископа Новгородског, сахрањеног у Даљњим пешчерама Кијевско-Печерске лавре (1482 год)

Данас се сећамо Матвеја Фјодоровича Казакова (1738–1812), руског архитекте, једног од оснивача класицизма у руској архитектури.

На данашњи дан 1903. године упокојио се Василиј Васиљевич Докучајев (1846–1903), природњак који је постави темеље генетског истраживања земљишта и који је изложио комплекс мера у борби са сушом;

Данас памтимо и руског сликара Виктора Ељпидифоровича Борисова-Мусатова (1870–1905).

Истог дана 1986. године упокоји се Вјачеслав Михаилович Молотов (Скрјабин) (1890–1986), државни делатник који је 11 година предводио совјетску владу и 18 лет руководио спољном политиком СССР.-а

У време царовања Императора Александра III на данашњи дан је дат указ о присаједињењу Сибира Руској држави, после чега је празник «Дан Сибира» посто редован годишњи празник.

Тога дана 1582. године, козачки атаман Ермак Тимофејеввич је заузео престоницу Сибирског ханства Кашљик. Сведочења о том руском хероју су доста оскудна. Познато је само да се родио 1530. године.

На данашњи дан 1858. године, после победе над турском војском на Грахову Црна Гора добила међународно утврђене границе према Отоманском царству, али још није призната као независна држава. Гаранти државних граница биле су велике силе - Русија, Аустрија, Француска и Пруска.

На данашњи дан 1900. године рођен је србски композитор, диригент, музички педагог и критичар Михаило Вукдраговић, професор и ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Дела: симфонијска поема "Пут у победу", кантате "Србија", "Светли гробови", "Везиља слободе", соло песме, гудачки квартети, филмска и сценска музика.

На данашњи дан 1913. године упокојио се градоначелник Санкт-Петербургског градоначелника, дворског команданта, генерала Владимира Александровича Дедјулина, који се упокојио 1913. године.

Тога дана ми се такође сећамо руских војника, палих за време Варшавско-Ивангородске операције 1914. године.

На данашњи дан 1917. године умро је србски писац Милутин Бојић, аутор легендарне "Плаве гробнице" - поеме о масовном сахрањивању српских војника у море, трајног поетског споменика трагедије српске војске у Првом светском рату послије повлачења преко Албаније. Студирао је филозофију и педагогију у Београду. Учествовао је у балканским ратовима и у Првом светском рату. После повлачења преко Албаније радио је као државни службеник на Крфу и у Солуну. Умро је од туберкулозе у 25. години и сахрањен је на солунском гробљу Зејтинлик. Написао је четири књиге песама и више драма, укључујући "Краљеву јесен" и "Урошеву женидбу".

На данашњи дан 1931. године одржани су парламентарни избори у Југославији, на које је од 3,5 милиона изашло 2,3 милиона бирача. Било је предвиђено искључиво истицање земаљских листа, што је значило да носилац листе мора да обезбеди 60 потписа из сваког изборног среза, па је грађанска опозиција бојкотовала изборе. Носилац владине, једине изборне листе, премијер Петар Живковић послије избора добио је нови мандат.

На данашњи дан 1937. године рођен је Драгослав Шекуларац, фудбалер и тренер, друга "Звездина звезда", један од најбољих србских фудбалера свих времена (Штип, 08. 11. 1937)

Данас се сећамо познатог руског писца, почасног академика Петербургске Академије наука Ивана Алексејевича Буњина, који се упокојио 1953. године. Буњине је био први руски књижевник-нобеловац, док је Нобелова награда још нешто вредела. Данас свакакве нацистичке сподобе добијају Нобелову награду и отварају Београдски сајам књига…

На данашњи дан 1991. године, Европска заједница (претеча ЕУ) завела је санкције против Југославије, којима је предвиђен прекид споразума о трговини и сарадњи, брисање Југославије са списка корисника општег система преференцијала и укидање финансијске помоћи у оквиру програма помоћи земљама источне Европе. Санкције су потом укинуте за четири југословенске републике и задржане само против Србије и Црне Горе, под изговором да оне не сарађују на мирољубив начин у решавању југословенске кризе.

На данашњи дан 2001. године, Министарство правде РС доставило Хашком трибуналу проширену оптужницу против Алије Изетбеговића, у којој су му стављена на терет дела која је починила Армија БиХ у периоду док је био председник Председништва БиХ, од 1. маја 1992. до 14. децембра 1995. године.

Истог дана исте године основано је Музејско друштво Србије.

На данашњи дан 2001. године Савет министара БиХ утврдио је Нацрт уговора о двојном држављанству између БиХ и СРЈ.

На данашњи дан 2003. године Косовски заштитни корпус преузео је контролу моста преко реке Ибар у Косовској Митровици, након повлачења припадника француског КФОР-а и УН полиције.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com