Michael I Byzantine EmperorНа данашњи дан 812. године, изасланици ромејског цара Михаила Првог Рангабе са франачким царем Карлом Великим у Ахену склопили су мир после више од деценије рата Ромеје и Франачког царства. Један од узрока рата било је Карлово крунисање 800. године у Риму за светог римског цара, што је титула на коју је право полагао Константинопољ. Мир је за Србе био фаталан - њихове земље су подељене граничном линијом између два царства. Био је то почетак „доброте“ према Србима, која није напуштала папе и паписте до данашњег дана…

Митрополит Макарије родио се око 1482. године у Москви, у породици благочестивих родитеља. Брат његовог прадеде био је прпеподобни Јосиф Волоцки (+ 1515; прослављање 9 септембар). Замонашио се крајем XV века у Пафнутијево-Боровском манастиру. Године 1542 постаје Митрополит Московски и остаће упамћен по крунисању на Царство првог Руског цара Ивана Грозног. Канонизован је 1998. године у дане јубилеја хиљадугодишњице Крштења Русије.

Данас се сећамо руског авиоконструктора Владимира Михаиловича Петљакова. Радио је у Централном аерохидродинамичком институту (ЦАГИ) под руководством А.Н. Тупољева, од 1936 године, као главни конструктор у авијацијском заводу.

Данас се сећамо великог црквеног делатника Царске Русије, активног учесника монархистичког покрета, архиепископа Никона (Рождественског). Године 1904 хиротонисан је за епископа Муромског а 1908. године постаје члан Светог Синода и члан државног Савета у име светог Синода. Активно је учествовао ур аду најстарије монархистичке организације „Руског Сабрања“. Током Првог светског рата се повукао са епископске дужности и повукао се у Свето-Тројичко Сергијевску лавру, где је издао знамениту књигу Сергеја Нилуса „Ту је, пред вратима“. Ту се и упокојио на данашњи дан 1919. године.

На данашњи дан 1942. године, италијански гувернер окупиране србске државе Црне Горе у Другом светском рату, генерал Пирцио Бироли наредио је да се за једног убијеног или рањеног официра стреља 50, а за подофицира или војника 10 цивила.

На данашњи дан 1943. године умро је Симеон Роксандић, вајар (Мајске Пољане, 14. 05. 1874 - Београд, 12. 01. 1943)

На данашњи дан 1993. године, на мировним преговорима у Женеви председник Републике Српске Радован Караџић прихватио уставне принципе предвиђене Венс-Овеновим мировним планом.

На данашњи дан 1995. године Савет безбедности УН за још сто дана продужио делимичну суспензију санкција Савезној Републици Југославији.

На данашњи дан 2001. године умро је Бранко В. Радичевић, књижевник и новинар, председник Српске књижевне задруге, покретач "Дисовог пролећа" и "Драгачевског сабора трубача" у Гучи  (Чачак, 14. 05. 1925 - Београд, 12. 01. 2001).

На данашњи дан 2015. године упокојила се Јелена Образцова (р. 1939), руска оперска певачица, народни уметник СССР-а.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com