Saint Maximus the GreekДанас се сећамо преподобног Максима Грка. На позив Великог Московског кнеза Василија (оца Ивана Грозног) длази у Русију и насељава се у Чудовом манастиру у Кремљу. У Русији није све текло по лоју, проживео је и време затвора и прогона, али последњих пет година живота је потпуно слободан и проводи их у Тројицко-Сергијевској лаври у подвизима и раду на превођењу Псалтира на црквенословенски. У лик светитеља РПЦ уврштен је 1988. године и његове мошти се налазе у Тројицко-Срегијевској лаври.

На данашњи дан 1868. године основана је Техничарска дружина Србије, данас Савез инжењера и техничара Србије

На данашњи дан 1880. године у Петрограду се упокојио Александар Абрамович Воскресенски, познати руски хемичар.

На данашњи дан 1898. године упокојио се руски математичар и астроном Иван Анатољевич Востоков, ученик познатог руског астронома А.Н. Савича.

На данашњи дан 1881. године потписан је уговор о изградњи железничке пруге Београд - Ниш, прве у Србији. Кнез Милан Обреновић је у јуну 1881. сребрним будаком обележио почетак радова, а први путнички воз ка Нишу је са београдске железничке станице кренуо у септембру 1884.

На данашњи дан 1881. године упокојио се руски књижевник Алексеј Феофилактович Писемски.

Анатолиј Петрович Александров рођен је 1903. године у Кијевској губернији. Учесник је Грађанског рата, служио у армији Врангела, носилац војних награда. Заједно са И.В. Курчатовим и В.М. Тучкевичем разрадио је метод заштите бродова од магнетних мина, које су се успешно примењивале у совјетској војној флоти (при одбрани Севастопоља, за време блокаде Лењинграда, на Волги 1942. године, на Балтику, на Северној флоти) и на цивилним бродовима. Од 1943. године Александров је учествовао у стварању атомског оружја. У периоду 1946-1955. године био је директор Института физичких проблема АН СССР. А.П. Александров је био један од разрађивача реакторних уређаја типа РБМК. Од 1975 до 1986. године био је председник Академије наука СССР-а. Упокојио се на данашњи дан у Москви, 1994. године.

На данашњи дан1906. руски писац Лав Толстој је постао члан Српске краљевске академије.

На данашњи дан 1915. године у Сарајеву је обешен српски учитељ Вељко Чубриловић, један од атентатора 28. јуна 1914. на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда.

На данашњи дан 1993. године, после првих вишестраначких избора у Савезној Републици Југославији у Београду конституисана Савезна скупштина. Потврђени су мандати 138 посланика у Већу грађана и 40 у Већу република.

На данашњи дан 2003. године Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев СРЈ за ревизију одлуке којом се овај суд 11. јула 1996. године прогласио надлежним у процесу БиХ против СРЈ због кршења конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

На данашњи дан 2004. године немачка команда КФОР-а ускратила даље пратње монасима манастира Свети архангели код Призрена и повукла контролне пунктове из окружења, те одлучила да убудуће не допрема храну јеромонаху у владичиног дома у Призрену.

На данашњи дан 2014. године умрла др Љиљана Милојевић Шуловић, оториноларинголог, председница "Кола српских сестара" ( 1938 - Београд, 03. 02. 2014)

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com