Dolgorukov Krymsky Vasily MichailovichДанас се сећамо руског војног и државног делатника Василија Михаиловича Долгоруков-Кримскога. Службу почиње 1735. године као каплар у коњици и прошавши мноштво ратова, војну кариејру завршио као командир у Тобољском пешадијском пуку у чину генерала који је добио од Јекатерине Велике, после тешког рањавања у бици под Кјустрином. Упокојио се на данашњи дан 1782. године.

Руски песник и преводилац Иван Иванович Козлов упокојио се на данашњи дан 1840. године. Потиче из познатог дворјанског рода и започео је војну каријеру, али га је потпуно слепило окренуло ка поезији и преводилаштву. Преводио је са италијанског, француског, немачког и енглеског језика. Блиско се познавао са А.С. Пушкином, В.А. Жуковским, П.А. Вјаземским…

Тога дана 1829. года, од руку исламских фундаменталиста погинуо је познати руски писац и дипломата и Александар Сергејевич Грибоједов. Истовремено завршио књижевност и право на Московском универзитету. Године 1812 Грибоједов је ступио као добровољац у армију но, остао је само у резерви. После победе над Наполеоном био је једно време руски дипломата у Персији, био је и у мисији заједно са покоритељем Кавказа, легендарним генералом Јермоловим.

На данашњи дан 1863. године Миша Анастасијевић поклонио србској влади здање за свеучилиште у Београду - данас Капетан-Мишино здање

Данас се сећамо руског скулптора Павела (Паоло) Петрович Трубецког, који се упокојио на данашњи дан 1938. године. Његови радови налазе се у Руском музеју, у Третјаковској галереји, у Римској академији уметности и другим.

На данашњи дан 1870. године умро Никола Чупић, просветни добротвор (Шабац, 1836 - Оран, 12. 02. 1870)

На данашњи дан 1882. године рођен је србски сликар Љубомир Ивановић, пионир србске графике. Израдио је два мапа линореза: "Стари Париз" и "Из наших крајева" и три албума цртежа оловком: "Из јужне Србије", "Предели Шумадије и јужне Србије" и "Југословенски предели".

На данашњи дан 1961. године умро је под чудним околностима (наводно се обесио у некој загребачкој шуми) познати србски песник Бранко Миљковић (Ниш, 29. 01. 1934 - Загреб, 12. 02. 1961)

На данашњи дан 1974. године у Москви је ухапшен руски писац Александар Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност, а сутрадан му је одузето совјетско држављанство и протеран је из земље, после чега је у емиграцији провео две деценије.

На данашњи дан 1986. године САД су СФРЈ изручиле хрватског ратног злочинца Андрију Артуковића, министра унутрашњих послова усташке НДХ. Суђење у Загребу претворило се у фарсу, јер му није суђено за злочин геноцида и убиство више од 700.000 Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату, већ само за појединачна недела.

На данашњи дан 2016. године умрла је др Милева Првановић, математичар, први доктор геометријских наука у Србији, професор Природно-математичког факултета у Новом Саду, академик, уредник часописа "Publication de I'Institut mathématique" (Жлне, 16. 07. 1929 - 12. 02. 2016)

 

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com