172966На данашњи дан 1236. године умро је србски архиепископ и државник Свети Сава, отац српске државотворности, први српски архиепископ, просветитељ, утемељивач српске дипломатије, просвете, литературе, законодавства, здравства. Више о њему 27 јануара, данас РПЦ обележава Светог Саву, а СПЦ га празнује 27 јануара, дан када је тужна вест стигла на србски двор…

Данас се празнује и чудотворна икона „Млекопитатељница“ коју је Свети Сава донео са Свете земље…

Тога дана 1610. године завршила се шеснаестомесечна опсада Троицко-Сергијевске лавре од стране пољске армије. Манастирска тврђава се одбранила.

Тога дана упокојио се писац и новинар Николај Иванович Греч (1787-1867). Журналист, писац, филолог, дописни члан Петербургске АН (1827)

На данашњи дан 1721. године Петар Велики је основао Духовну колегију, будући Синод.

На данашњи дан 1763. године указом Јекатерине II основан је Генералштаб Оружаних снага Руске Империје.

Данас се сећамо руског архитекте Александра Лаврентијевича Витберга (1787-1855).

На данашњи дан 1887. године рођен је србски историчар Васиљ Поповић (Столац, 25. 01. 1887 - Котор, 04. 1941)

Данас се сећамо великог руског шахисте Михаила Ивановича Чигорина који се упокојио на данашњи дан 1908. године. Играо је два меча за титулу светског првака, али а жалост, иако је био у том тренутку најјачи играч на свету, није се окитио том титулом. Сматра се оцем чувее руске шаховске школе.

На данашњи дан 1869. године основано је Српско пољопривредно друштво ради ширења стручних знања међу сељацима, које је постојало до 1946, кад га је укинула комунистичка власт.

Данас се сећамо физичара, председника Академије Наука СССР-а Сергеја Ивановича Вавилова који се упокојио на данашњи дан 1951. године. Носилац је мноштва највиших државних награда.

На данашњи дан 1899. године у Пожаревачком затвору је умро Васа Пелагић, први поборник идеје социјализма у Србији и на Балкану и потпуно демонизован човек. Социјалистичке идеје прихватио је међу студентском либерално-левичарском олоши која се накотила у време владавине Александра II. Антисрпска олош је штампала књиге овог јеретика у огромном тиражу од 250.000 примерака па је отров овог отпадника на жалост затровао многе србске душе…

На данашњи дан 1904. године изашао је први број "Политике" која је постала најчитанији српски дневни лист.

Тога дана 1905. године током Руско-јапанског рата покрај насеља Сандепу у Манџжурији одиграла се крупна битка измећу руске и јапанске војске у којој је учествовало близу пола милиона војника.

На данашњи дан 1918. године, ради гушења контрареволуционарних побуна, створена је Црвена армија, која се успешно обрачунала и са страном војном интервенцијом против совјетске Русије и поразила нацистичку Њемачку у Другом светском рату. У њеном организовању кључну улогу имао је жестоки русофоб Лав Троцки.

Данас се сећамо и познатог руског књижевног критичара и историчара Вадима Валерјановича Кожинова (1930-2001). Писац, критичар, философ Вадим Кожинов јее припадао конзервативном православном правцу савремене руске књижевности. Аутор је многобројних књига о историји Русије и руске културе. Упокојио се на данашњи дан 2001. године у Москви и сахрањен је на Ваведењском гробљу.

На данашњи дан 1940. године херојски је погинуо пограничник-телефониста Александар Васиљевич Спеков (1916–1940), поставши једним од најпознатијих хероја Совјетско-финског рата.

На данашњи дан 1944. године у селу Ба почео је Светосавски конгрес припадника Југословенске војске у отаџбини

На данашњи дан 1978. године умро је србски писац Скендер Куленовић, члан Српске академије наука и уметности, аутор потресне поеме "Стојанка мајка Кнежепољка". После Другог светског рата био је директор драме у сарајевском позоришту и уредник у београдској издавачкој кући "Просвета". Дела: роман "Понорница", поеме "Шева", "Збор дервиша", драма "Светло на другом спрату", комедије "Дјелидба", "Вечера", сонети "Оцвале примуле".

На данашњи дан 1987. године умро је србски сликар Предраг - Пеђа Милосављевић, члан Српске академије наука и уметности, истакнути представник интимизма у српском сликарству. Студирао је права у Суботици, а затим био у дипломатској служби у Паризу, Мадриду, Лондону. Међународну репутацију је стекао 1937. на изложби у Паризу, где је добио награду "Гран при". Написао је књигу есеја "Између трубе и тишине" и драму "Зопир".

На данашњи дан 1997. године умро је др Никола Кољевић, књижевник, политичар и државник, потпредседник Републике Српске, професор Универзитета у Сарајеву (Бањалука, 09. 06. 1936 - Београд, 25. 01. 1997)

На данашњи дан 2000. године умро је Наум Ђорђевић, лекар, санитетски пуковник, солунац, носилац Албанске споменице, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године (Маловиште, 02. 11. 1898 - Београд, 25. 01. 2000)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com