275px View of StaritsaДанас се сећамо светог Великог кнеза Михаила Јарославича Тверског. Он је био син кнеза Јарослава III Јарославича (рођеног брата св. блгв. Кнеза Александра Невског). Мученички је пострадао у Орди не поклекнувши пред непријатељем свете вере Православне. После смрти јављао се више пута пружајући помоћ руском православном војинству…

Jovan StejićНа данашњи дан 1853. године, умро је Јован Стејић, србски лекар и књижевник.(Арад, 06. 12. 1803 - Београд, 05. 12. 1853)

200px Serov SelfДанас се сећамо познатог руског сликара Валентина Александровича Серова (1865-1911);

Feodor SologubДанас се сећамо руског прозног писца и песника Федора Кузмича Сологуба (1863-1927);

Данас се сећамо и ботаничара, географа, председника АН СССР Владимира Леонтјевича Комарова (1869-1945);

Данас се сећамо инжењера, Хероја СССР-а, дописног члана АН СССР Андреја Григорјевича Костикова (1899-1950);

Данас се сећамо руског писца Гајта Газданова (Георгија Ивановича Газданова) (1903-1971).

РОЦ данас обележава сећање ан учесника монархистичког покрета, члана Руског Сабрања, епископа Могилевског, свештеномученика Јоасафа (кнеза Жевахова), који је примио мученичку кончину на данашњи дан 1937. године. Монашко име носио је по светом Јоасафату Белгородском, а био је близак пријатељ са знаменитим духовним писцем Сергејем Нилусом.

На данашњи дан 1857. године србски сликар Стеван Тодоровић, пионир физичке културе у Србији, отворио је у Београду бесплатну школу за сликање, певање и гимнастику. Школу је шеф београдске полиције убрзо забранио с образложењем: "На тужбу родитеља да изводите такву игру у којој деца могу сломити ноге и руке забрањује Вам се рад", али је министар просвете, чији је син похађао ту школу, ставио забрану ван снаге.

На данашњи дан 1912. године потписнице Балканског савеза - Србија, Бугарска и Црна Гора - предале су ултимативну ноту Турској, после чега је почео Први балкански рат.

На данашњи дан 1915. године, снажном артиљеријском ватром дуж целог фронта на Дунаву, Сави и Дрини у Првом светском рату почела је офанзива Централних сила на Србију. После месец дана жестоког отпора њемачке и аустроугарске трупе су, уз помоћ Бугара који су ударили са леђа, окупирале Србију, а главнина српске војске се повукла преко албанских планина на грчко острво Крф. Опорављене српске трупе су 1918. године пробиле Солунски фронт, што је убрзало слом Централних сила.

На данашњи дан 1967. године умро је Милош Ђурић, филолог, естетичар и преводилац, академик (Славонски Бенковац, 14. 01. 1892 - Београд, 05. 12. 1967)

Данас се сећамо великог руског војсковође, двоструког хероја ССССР-а, Маршала СССР-а, Александра Михаиловича Васиљевског, који се упокојио на данашњи дан 1977. године.

На данашњи дан 2000. године, на демонстрацијама у Београду срушена је власт Слободана Милошевића. Испред зграде Скупштине Југославије одржан је велики протестни митинг Демократске опозиције Србије /ДОС/ због непризнавања изборних резултата. У демонстрацијама запаљена зграда Скупштине СРЈ. Демонстрацијама је практично управљао страни фактор, србска најамничка олош је дошла на чело државе а антикомунистичко расположење народа је злоупотребљено јер су се демо(но)крате показале много горима од социјалиста…

На данашњи дан 2004. године, војници Гардијске бригаде Војске СЦГ Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић погинули су у касарни у Топчидеру под неразјашњеним околностима.

На данашњи дан 2008. године у БиХ су одржани локални избори, на којима је најбољи резултат постигао СНСД.

Данас се сећамо Патријарха Московског и све Русије Алексеја II који је отишао Господу на данашњи дан 2008. године.

На данашњи дан 2011. године, Његова светост Патријарх Србски Иринеј уведен је у трон српских патријарха у Пећкој патријаршији на Косову и Метохији, као 45. поглавар Српске Православне Цркве.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com