sveti jona arhiepiskop novgorodskiСвети Јона, архиепископ Новгородски, рођен је у Новгороде крајем XIV века и рано је остао сироче. Први је на северу Русије изградио храм у част светог Сергија Радоњешког (1463) и много је помогао изградњу Соловјецког манастира и захваљујући њему, цело острво је постало манастирска земља. На данашњи дан се упокојио мирно, после Светог Причешћа, 1470. године.

На данашњи дан 1775. године изашао је указ о новој подели Русије на 50 губернија.

Данас се сећамо Алексеја Николајевича Верстовског (1799-1862),познатог руског композитора и позоришног делатника, руководиоца многих позоришта у Москви и Петрограду. Упокојио се на данашњи дан 1862. године у Москви. Сахрањен је на Вагањковском гробљу у Москви.

Данас се сећамо руских морнара палих за време боја на топовњачи "Евстафиј" са немачким крајсером "Гебен" (1914).

На данашњи дан 1915. године, у Качаничком теснацу на Косову и Метохији србска војска у Првом светском рату водила жестоку борбу с бугарским трупама које су удариле с леђа и тиме онемогућиле њено повлачење према Скопљу у сусрет савезницима. Преморене и десетковане српске трупе, притиснуте немачким снагама са севера и бугарским с југа, морале су да обуставе покрет према Скопљу и убрзо је српска Врховна команда наредила повлачење преко Албаније.

На данашњи дан 1917. године у Храму Христа Спаса одржан је избор Всеросијског Патријарха, којим је постао митрополит Московски Тихон (Белавин).

На данашњи дан 1920. године сатанистичка бољшевичка власт је показала своје право лице. Први пут у историји, у РСФСР као у првој постхришћанској земљи је легализовано убиство деце пре рођења по жељи жене.

Данас се сећамо Ивана Васиљевича Панфилова (1893-1941), гардијског генерал-мајора, Хероја СССР-а. И.В. Панфилов је 1915. године био призван у Руску императорску армију и упућен на немачки фронт. Војну каријеру наставио је и у СССР-у и погинуо је 1941 года у селу Гусенево Волоколамског рејона Московске области, од шрапнела минобацачке гранате. Године 1942 посмртно му је додељено звање Хероја СССР-а.

Данас се сећамо Дмитрија Ивановича Рјабишева (1894-1985), војног начелника, генерал-лајтнанта. Био је награђен са 13 совјетских ордена, имао је и иностраних награда.

На данашњи дан 1956. године умро је србски глумац Добрица Милутиновић, највећи српски романтичарски позоришни глумац, изузетног гласа и ретког темперамента. Као првак Драме националног театра више од пола века је с огромним успехом играо низ улога из класичног позоришног репертоара и најзначајније ликове из националног репертоара. У Београд је дошао 1898. на позив управника Народног позоришта Бранислава Нушића. Музеј позоришне уметности и Савез драмских уметника Србије су 1980. у сарадњи са Златаром у Мајданпеку установили "прстен Добрице Милутиновића", награду за глумачко животно дело.

На данашњи дан 1970. године Кина је именовала амбасадора у СССР-у и тиме, после четири године, обновила дипломатске односе на највишем нивоу.

На данашњи дан 1991. године завршене су борбе за Вуковар у рату у бившој Југославији.

Данас се сећамо Никите Федоровича Карацупе (1911-1994), легендарног пограничника, Хероја СССР-а. Служио је на Далеком Истоку – у тврђави «Полтавка», којој је 2000. године било додељено име Карацупа.

Данас се сећамо и Иље Григорјевича Старинова (1900-2000), пуковника, «диверзанта свих времена и народа», како су га звали пријатељи. Свој бојеви пут Старинов је почео у грађанском рату а почетком Другог светског рата створио је радиоуправљану мину. којом је у Харкову био уништен штаб 68-ме пешадијске немачке дивизије на челу са генералом Брауном. Прошао је цео рат не једном залазивши у позадину непријатеља, васпитао је не једно поколење специалиста, но, до краја живота је остао пуковник. Легенду совјетских специјалаца три пута су кандидовали за звање Хероја СССР-а, још два пута за звање Хероја Русије, но он тих звања није био удостојен.

Данас се сећамо Михаила Георгијевича Фомичева (1911-1987), тенкисте, двоструког Хероја СССР-а.

На данашњи дан 2003. године умро је Радивоје Вицан Вицановић, фоторепортер (Ваљево, 13. 01. 1948 - Београд, 18. 11. 2003)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com