250px Mitropolit petr of MoscowРПЦ данас празнује сећање на Митрополита Московског Петра. Будући Светитељ Петар, митрополит Московски, рођен је на Волини од благочестивих родитеља. Са 12 година млади Петар је ступио у манастир. Ревносно је испуњавао манастирска послушања, пажљиво изучавао Свето Писмо и обучио се иконописању. После многогодишњих подвига у манастиру. јеромонах Петар је, испросивши благослов игумана, оставио обитељ у потрази за усамљеним местом и молитвама у безмолвију. До дан данас се на реци Ратс уздиже Новодворски манастир, чији је први игуман био управо свети Петар Московски. Посебно је значајан за будућност руске државе пренос катедре из Владимира у Москву, који је остварио овај светитељ 1325. године, на молбу мудрог Московског кнеза Ивана Калите. Светитељ Петар је пророчки предвидео долазеће ослобођење Русије од ординског ропства и будуће уздизање Москве као центра све Русије…

Данас се сећамо Василија Николајевича Берха (1780/1781-1835), историчара флоте и географа. Почео је службу у Балтичкој флоти а завршио у Адмиралитетском ресору.

На данашњи дан 1857. године у Русији је образован Главни комитет по сељачким пословима.

Данас се сећамо Харитона Прокофјевича Лаптева, морског официра, истраживача Арктика.

На данашњи дан 1904. године рођен је србски писац и ликовни критичар јеврејског поријекла Ото Бихаљи Мерин, који је с братом Павлом 1928. основао издавачку кућу "Нолит" и уређивао књижевно-политички часопис "Нова литература".

На данашњи дан 1906. године угушена је тзв. Краснојарска република, када је бољшевичко-либерална олош још на почетку века покушала црно дело уништења Русије које им је прошло за руком током рата 1917. године....

Данас се сећамо угледног државног делатника, генерал-мајора Свите, шталмајстера Високог Двора, Петербургског градоначелника Владимира Федоровича фон-дер Лауница, који је пао као жртва терориста на пику смутње 1905-1906. године. На списку терористичких безумника, Лауниц као одважни и одлучни монархиста, се налазио на трећем месту списка за убиства сулудих лудака из бољшевичко-либералне средине – одмах иза Цара Николаја и Столипина, но убијен је први....

На данашњи дан 1942. године, у Норвешкој у Другом светском рату нацистичка Њемачка је основала 23 концентрациона логора кроз које је прошло и више од 4.500 Југословена, махом Срба. Најозлоглашенији су били Бејсфорт, Ботн, Ерландет, Фалстад, Корган, Осен, у које су људе највише упућивали из логора на Старом сајмишту у Београду. До априла 1943. депортовано их је 4.680, од којих је више од 3.000 убијено. Логораше су помагали норвешки антифашисти, остављајући храну и цигарете скривене крај пута којим су одлазили на присилни рад и организујући бекство у неутралну Шведску малобројнима који су успели да побегну из логора. Преживелих 1.300 интернираца основало је послије рата дружење с пријатељима из Норвешке.

На данашњи дан 1942. године, усташе су у Другом светском рату на планини Папук у западној Славонији попалиле и опљачкале српска села Горње Врховце, Кантаровце, Крушево, Шушњаре, Цицваре, Грђавицу, Бјелајце, а многе српске цивиле живе бацале у ватру.

На данашњи дан 1942. године, немачки командант за Србију у Другом светском рату објавио је наредбу којом је, под претњом смрћу, забрањено скривање Јевреја и чување јеврејских ствари, новца и вредносних папира. Многи Срби су, ипак, ризиковали живот и стотине Јевреја спасли сигурне смрти.

На данашњи дан 1993. године, председници Русије и САД Борис Јељцин и Џорџ Буш потписали су споразум о смањењу нуклеарног оружја за две трећине.

На данашњи дан 1994. године, пад руског путничког авиона "тупољев 154" у Сибиру није преживео нико од 124 путника и члана посаде.

На данашњи дан 2003. године умро је проф. др Михајло Елаковић, генерал - мајор, начелник Клинике за гастроентерологију ВМА, академик (Ускопље, 29. 09. 1925 - Београд, 03. 01. 2003)

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com