PetarPavlovicErsov - На данашњи дан 1815. године рођен је руски песник Петар Павлович Ершов. Прославио се чувеном бајком „Коњић Грбоњић“ коју је написао још у студентским данима.

Кнез Михаило Обреновић- Кнез Михаило Обреновић прогласио је Србију Краљевином, а себе Краљем, на данашњи дан 1882. године.

romanovi-  На данашњи дан 1913. године, у царској Русији је свечано обележено три века руске царске династије Романов. Само четири године касније, западни фактор и пета колона руске историје су после масонске Фебруарске револуције свргнули монархију.

- Руски сенатор, угледни руски десничарски делатник и велики пријатељ српског народа Алексендар Алексејевич Наришкин, упокојио се на данашњи дан 1916. године. Рођен у познатој у руској историји дворјанској породици Наришкин из Орловске губерније, у царској престоници Петрограду стекао је високо образовање и ступио у државну службу. Међутим, са устанком балканских Словена против Турака 1876. године, као активиста „Словенских комитета“ у Москви и Петрограду, Наришкин напушта државну службу и долази у Србију као добровољац, иако раније никада није био у војној служби. Рат на Балкану је завршио у штабу легендарног „Белог генерала“ Скобељева и постао носилац највећег војног одликовања у Царској Русији – ордена Светог Ђорђа. Наришкин је био угледан члан монархистичке организације „Руско Сабрање“. Био је то једини сенатор у руској историји који је био и носилац војничког ордена Светог Ђорђа. Овог високо моралног и витешки часног руског патриотског конзервативног делатника, савременици су звали „стубом конзервативизма“. Упокојио се у 77-ој години живота у Петрограду.

Валентина Терешкова- На данашњи дан 1937. године рођена је Валентина Терешкова, чувена „Чајка“, прва и једина жена која је извршила самосталан космички лет у космичком броду са једним местом.

Југославија и тројни пакт- Крунски савет Краљевине Југославије на данашњи дан 1941. године је донео одлуку о приступању Југославије Тројном пакту, под условом да Немачка и Италија гарантују неповредивост југословенске територије.

Милена Павловић Барили- Позната српска сликарка Милена Павловић Барили умрла је на данашњи дан 1945. године у Њујорку.

Филип Морион- Француски генерал Филип Морион, командант мировних снага ОУН, био је један од ретких представника западних земаља који се није обесчастио пристајањем на лажи западне машинерије током ратова на простору бивше Југославије. Он је на данашњи дан 1993. године демантовао лажи Алије Изетбеговића да су Срби у Церовићима и Коњевић Пољу починили масакр, иако су то западни медији већ били прихватили као непобитну чињеницу.

Адем Јашариј- Припадници српских безбедносних снага на данашњи дан 1998. године су убили Адема Јашарија, једног од вођа шиптарских терориста на Косову и Метохији и једног од оснивача терористичке организације Ослободилачка Војска Косова.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com