26СПЦ данас слави мученике Ермила и Стратоника Сингидонске (Београдске) (око 315. године)

На данашњи дан 1525. године штампана је прва карта Русије — карта Московских земаља.

Данас РПЦ слави преподобног Иринарха, Затворника Ростовског, који је благословио и предсказао успех ополченија Козме Мињина и кнеза Дмитрија Пожарског.

На данашњи дан 1699. године потписан је Карловачки мир, којим је после 16 година окончан аустријско-турски рат. Миром који су у Сремским Карловцима с Отоманским царством склопиле Аустрија, Русија, Пољска и Венеција Турци су изгубили Угарску, Славонију, Лику и Банију, задржавши преко Саве само Банат и део Срема до Митровице. Венеција је добила средњу Далмацију, Боку Которску до Рисна и Мореју /Пелопонез/.

Данас се сећамо војног историчара, генерал-мајора Дмитрија Ивановича Ахшарумова, који се упокојио на данашњи дан 1837. године. Учесник ратова с Француском и Турском 1806-1814. године. Аутор је првог рада по Отаџбинском рату 1812. године, припремио је први Свод војних наредби, поставио основе кодификације војног законодавства Русије. Награђен орденима Св. Георгија 4 степени, Св. Владимира 4 степени, Св. Ане 4 степена.

Ми се сећамо руководилаца 1-е антарктичке експедиције, адмирала Тадеја Тадејевича Белинсгаузена, који се упокојио 1852. године. Завршио је Морски кадетски корпус и служио је на бродовима Балтичке и Црноморске флоте. Године 1819  Белинсгаузен је предводио руску експедицију око света, до Антарктиде. Оставио је записе са својих многобројних експедиција, учествовао је и у ратовима против Турака. Године 1839 постао је војни губернатор Кронштадта, где је и умро 1852. године. Његовим именом названи су море на обалама Антарктиде, острва у Тихом, Атлантском океану и Аралском мору, удубљење на југо-истоку Тихог океана.

Тога дана 1861. године отишао је Господу Иван Тимофејевич Спаски, стални државни саветник, професор Медицинско-хируршке академије. И.Т. Спаски је био домаћи лекар Пушкиних, налазио се покрај постеље смртно рањеног песника.

Данас се сећамо генерала Александра Павловича Кутепова. А.П. Кутепов је у Петрограду завршио војну школу и учествовао је у Руско-јапанском рату 1904-1905. године.

Данас се сећамо једног од најпознатијих  белогардејских војсковођа – генерала Владимира Оскаровича Капеља, који се упокојио 1920. године.

На данашњи дан 1924. године у СССР-у је други Свесавезни конгрес Совјета одлучио да тело совјетског бољшевичког вође Владимира Лењина, који је умро пет дана раније, буде очувано балсамовањем. Такође је одлучено да у част Лењина бивша престоница Царске Русије Петроград буде преименован у Лењинград. Слава Богу, враћено је старо име Петрограду, а што се тиче балзамовања, несрећни радници сатанског маузолеја морају неколико пута годишње да „додатно балзамују“ мумију сатанисте, јер почиње неподношљиво да смрди…

На данашњи дан 1993. године, Савет безбедности УН осудио напад Хрватске на Републику Српску Крајину, територију под заштитом Унпрофора. Но, никаквих последица…

На данашњи дан 2004. године, србски глумац Михаило - Бата Паскаљевић преминуо је у Земунској болници, у 81. години.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com