Јемељан ПугачовНа данашњи дан 1775. године — кажен је Јемељан Пугачов (рођен око 1742), предводник козачко-сељачког устанка

На данашњи дан 1803. године упокојио се Кирил Разумовски (р. 1728), гроф, председник Императорске Академије наук, последњи хетман Војске Запорошке.

На данашњи дан 1861. године рођен је србски вајар Ђорђе Јовановић, члан Српске краљевске академије, професор и директор Уметничке школе у Београду. Архитектуру је студирао на Великој школи у Београду, а вајарство у Бечу, Минхену и Паризу. Израдио је бисте и медаље многих државника, војсковођа, научника и уметника и више јавних споменика: Косовским јунацима у Крушевцу, Милошу Обреновићу у Пожаревцу, Јосифу Панчићу и војводи Живојину Мишићу у Београду, Бранку Радичевићу у Сремским Карловцима.

На данашњи дан 1894. године умро је велики србски песник Војислав Илић (Београд, 20. 04. 1860 - Београд, 21. 01. 1894)

На данашњи дан 1924. године умро је један од највећих изрода руског народа, Владимир Иљич Уљанов, познат као Владимир Иљич Лењин, вођа Октобарске револуције у Русији 1917. године. Док је његова Отаџбина била у рату са Немачком, овај бедник и немачки агент је ушао уз помоћ Немаца у блиндираном возу у Русију и постао предводник страшног геноцида над руским православним народом и руском православном културом. Ова бољшевичка олош је са доласком на власт врло брзо пoништила све резултате бриљантне владавине Цара Николаја II и уместо сигурног победника у рату совјетија је потписала срамни капитулантски Брест-Литовски мир са стравичном издајом националних интереса руске државе. Потом је са својим сатрапима наредио убиство светог Цара Николаја II и његове породице. Овај крвник руског народа је балзамован у сатанском маузолеју на Црвеном тргу у Москви, јер је бошљевичка олош желела да антимошти прикаже као мошти. Међутим, антимошти врло брзо уместо светог мира пројављују неподношљиви смрад па су неопходне честе интевренције са том сатанском балзамованом мумијом, да се не би смрад ширио по целом Црвеном тргу…

На данашњи дан 1942. године у Новосадској рацији мађарски нацисти убили око 4 хиљаде људи.

На данашњи дан 1957. године умро је србски композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић, који се највише инспирисао српском народном музиком. Завршио је Конзерваторијум у Бечу, био директор музичких школа "Станковић" и "Мокрањац" у Београду, капелник Народног позоришта, шеф Музичког одељења Радио-Београда, уредник "Музичког гласника". Дела: музика за комаде, опере "Зулумћар", "Женидба Јанковић Стојана" , оркестарски "Скерцо д-мол".

На данашњи дан 1993. године Хрватска је напала јужни део Републике Српске Крајине, а снаге УН које су је штитиле, по налогу неонацистичког НАТО пакта су напустиле положаје. Више стотина српских цивила је убијено, а међународна заједница је агресију пропратила млаким реаговањем.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com