220px Kiril i Metodij od PapradiškiНа данашњи дан 869. године умро је велики словенски просветитељ, један од двојице браће, свети Ћирило. Захваљујући светој браћи настао је први словенски књижевни језик, назван старословенски. Њихов мисионарски рад је засметао немачком свештенству које их је оптужило римском папи и света браћа су била анатемисана од латинске јереси, но то папистима није сметало да их хиљаду година касније прогласе светитељима такозване „Римске цркве“ јер им је то било политичко угодно како би се додворили Словенима који су отпали од истинске вере Православне…

На данашњи дан 1726. године упокојио се познати руски писац, економиста, патриота и «трагач за хришћанском истином» Иван Тихонович Посошков.

На данашњи дан 1804. године збор угледних Срба у Орашцу код Аранђеловца донео је одлуку о дизању устанка против Турака и за вожда изабрао Ђорђа Петровића, названог Карађорђе. Сукоби Срба и Турака избили су посе сече кнезова коју су започеле београдске дахије да би застрашиле српски народ и његове вође. Први српски устанак је испрва захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље, а готово цео Београдски пашалук је ослобођен 1807, али је напад Наполеона онемогућио потпуни успех устанка, премда је потписани Букурештански мир гарантовао много достигнућа србским устаницима. На жалост, она због напада Наполеона на Русију нису у првом периоду била баш поштована…

Данас се сећамо сенатора, председника уметничке Академије, грофа Алексеја Ивановича Мусина-Пушкина, који се упокојио 1817. године.

Данас се сећамо руског писца Михаила Васиљевича Авдејева који се упокојио на данашњи дан 1876 году.

На данашњи дан 1835. године под називом "Књажевско-сербски театар" у Крагујевцу, на иницијативу Јоакима Вујића и уз новчану помоћ кнеза Милоша Обреновића, основано прво позориште у Србији. Представе су, једном седмично и празничним данима, приређиване за кнеза и његове чиновнике и госте. На репертоару су били Вујићеви комади или његови преводи страних дела.

На данашњи дан 1892. године упокојио се Василиј Васиљевич (Јохан Вилхелм) Јункер (1840-1892), географ, путник, истраживач Африке.

Тога дана 1874. године упокојио се пешадијски генерал, члан Државног савета Русије, гроф Александар Николајевич Лидерс.

На данашњи дан 1912. године рођен је србски истраживач и путописац мађарског порекла Тибор Секељ, учесник експедиција широм света. Написао је мноштво путописа и уџбеник за језик есперанто. Дела: путописи "Олуја над Аконкагвом", "Освојење врхова", "Кроз земљу Индијанаца", "Путовање изван времена", "Непал отвара врата", "Где цивилизација престаје", "Караван пријатељства", роман "Нађена срећа", књига за децу "Куменана" /преведена на 16 језика.

Данас се сећамо водећег научника-психолога, теоретичара руског национализма Ивана Алексејевича Сикорског, који се упокојио наданашњи дан 1919. године.

Данас се сећамо руководиоца Високог Двора гарде, пуковника Фјодора Викторовича Винберга, који се упокојио на данашњи дан 1927. године у Француској. Узео је активно учешће у делатности монархистичких организација, био је угледан члан Руског Сабрања. У годинама Првог светског рата командовао је пуком. После одречења Господара одбио је заклетву масонској Привременој влади и поднео је оставку. Узео је учешће у монархистичким јединцама под командом грофа Ф.А. Келера. После емигрирања био је тесно повезан са монархистичким круговима Немачке. Последње године живота провео је у Француској где се и упокојио.

На данашњи дан 1943. године Црвена армија у Другом светском рату ослободила Ростов, из којег је избацила њемачке окупаторе.

Данас се сећамо књижевног критичара, дописног члана АН СССР Дмитрија Дмитријевича Благог, који се упокојио 1984. године.

Тога дана 1998. године упокојио се народни уметник СССР, композитор, редовни члан АПН СССР Дмитриј Борисович Кабалевски. За своју делатност Кабалевски је био награђен са највећим државним наградама СССР. Умро је у Москви 1983. године, сахрањен је на Новодевичјем гробљу.

Данас се сећамо руског писца, књижевног критичара и историчара Петра Георгијевича Паламарчука, који се упокојио 1998 .године.

На данашњи дан 2003. године тужилаштво антисрбског Хашког трибунала отпечатило оптужницу против лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља за злочине против хуманости, почињене у БиХ и Хрватској од 1991. до 1993. године.

На данашњи дан 2007. године, Скупштина Србије усвојила резолуцију којом одбацује ставове специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија о статусу Косова и Метохије.

Данас је Свети мученик Трифун, заштитник виноградара и механџија, изгонитељ демона. Свети Трифун се празнује ради рода грожђа, воћа и других плодова земаљских, а еснафска је слава механџијска. Данас нам демонизовани прозападни најамници намећу некакав папистички антипразник некаквог Валентина. Свети Трифуне, моли Христа Бога за спасеније Православних и сачувај их од свих папаистиких заблуда…

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com