Памятник Екатерине Великой в КраснодареНа данашњи дан 1792. године Запорошки козаци бројности око 25 хиљада, су се населили на Кубан. Они су после тога основали Јекатеринодар.

Tadeusz Kościuszko 1На данашњи дан 1795. године, после гушења устанка Тадеуша Кошћућка Пољска је подељена између Русије, Пруске и Аустрије. Школовање и живот у Западној Европи и Америци, створило је код овог способног пољског војсковође лажну слику и он је кренуо у рат против Руске Империје. Наравно, где дође Суворов, ту је и победа руске армије, па је устанак Кошћушка брзо угушен. Пред крај живота је увидео да су западни савезници увек лажни савезници словенском роду… Пољска је као независна држава обновљена 1918. године.

250px KocaНа данашњи дан 1788. године, Турци су заробили вођу србских добровољаца Кочу Анђелковића, познатог као "Коча капетан", спровели га у Текију и набили на колац. У аустријско-турском рату на челу добровољачког одреда ослободио је Пожаревац, Паланку, Баточину, Багрдан и Крагујевац, а народ је то војевање назвао Кочина крајина. Аустријски цар Јосиф Други му је за заслуге дао чин капетана.

Kutuzov1На данашњи дан 1812. године у Бородинској бици - у којој је руску војску од 117.000 људи предводио фелдмаршал Михаил Иларионович Кутузов, а француску од 133.000 војника цар Наполеон Први Бонапарта - Французи су имали 50.000 мртвих, укључујући 23 генерала, а Руси 44.000. Бој је окончан без победника, али је то за Наполеона значило крај нада да може да освоји Русију иако је потом ушао у Москву, јер је убрзо морао да отпочне мучно повлачење. По завршетку битке Наполеон је изјавио: "Код Бородина Французи су се показали достојни да извојују победу, а Руси да буду непобедиви". Главни оперативац у војсци Кутузова био је руски гроф србског порекла, генерал Михаило Милорадовић.

Тога дана 1915. године, потписан је програм такозваног Прогресивног блока, после чега је Државна Дума практично претворена у штаб за припрему државног удара. И то у тренутку док је Русија била у рату. Без августа 1915. године био би немогућ фебруар 1917. године. Шта рећи друго него поновити Његошеве речи – срам вас било погани изроди!

A Baryatinsky 01Тога дана 1859. године, Руска армија под командом кнеза А.И. Барјатинског заузела је последње упориште муслиманске одбране Кавказа – аул Гуниб, Легендарни Шамиљ, који је више од 20 година ратовао са Русијом, постао је заробљеник Руског Цара. Кавказ је био покорен. Знамења Шамиља кнез Барјатински је поклонио свом блиском сараднику – генералу и познатом конзервативном публицисти Р.А.  Фадејеву. Шамиљ је као услов да се преда жив, тражио гаранцију да му се омогући посета муслиманским светињама у Меки и Медини. Руси су дали реч и одржали је, Шамиљ је посетио света муслиманска места. Поука за све муслимане, нека се сете судбине Садама Хусеина и Моамера Гадафија и схватиће људскост руске православне цивилизације, као и нељудскост и дивљаштво западне цивилизације…

220px Vasa PelagicНа данашњи дан 1890. године, управа вароши Београда протерала је народног саблазнитеља и утопијског социјалисту Васу Пелагића под оптужбом да је књигом "Дужност владе и власти", нанео увреду његовом краљевском величанству /Александру Обреновићу/. На жалост, под притиском јавног мњења, Скупштина је 1891. одобрила повратак овог сатанисте (бавио се окултизмом и црном магијом) у Србију.

Dolgorukiy titularnikНа данашњи дан 1947. године, у Москви је отворен споменик Јурију Долгорукову у част 800 година од првог помена руске престонице. Интересантно је да је првобитно било планирано да кнез буде на кобили, али је Стаљин инсистирао да споменик буде са кнезом на ждрепцу, да се неко не би подсмехивао великим личностима руске историје…

На данашњи дан 1964. године, у месту Сип на србској обали и у Гура Ваји на румунској обали Дунава, постављен је камен темељац на градилишту Хидроелектране "Ђердап".

На данашњи дан 1994. године, Контакт група на састанку у Берлину одлучила да Савету безбедности УН предложи ублажавање санкција Југославији, као награду за завођење ембарга Републици Српској, чији су грађани на референдуму 27. и 28. августа 1994. одбацили мировни план Контакт групе за бившу БиХ. Лицемерни Запад и наивни Срби…

На данашњи дан 1995. године, Југословенска влада упутила је захтев Савету безбедности УН за прекид бомбардовања Срба у БиХ.

02887 radivoje lola djukicИстог дана исте године, упокојио се Радивоје Лола Ђукић, телевизијски писац и режисер, одговорни уредник Забавног програма Радио-телевизије Београд и оснивач Позоришта на Теразијама.

На данашњи дан 2011. године десила се авио катастрофа код Јарославља, у којој су погинула 44 човека, међу њима велики број руских репрезентативаца у хокеју.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com