свети саваДанас СПЦ прославља духовног оца православног србског рода, најлепше србско дете, Светог Саву. Вест о упокојењу нашег духовног сверодитеља стигла је на данашњи дан 1236. године у Србији и СПЦ данас прославља Светог Саву, док РПЦ обележава сам дан смрти, два дана раније. Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је 1812. године у Земуну, одакле се брзо проширила у све делове србства. Химна Светом Сави први пут је изведена 1839. у Сегедину, а за школску славу у кнежевини Србији Савиндан је проглашен у јануару 1840. године.

На данашњи дан 1777. године рођен је србски монах и писац Лукијан Мушицки, управник манастира Шишатовац, чије су песме надахнуте родољубљем, хуманизмом али на жалост и западњачким јеретичким духом, па га је због тог антипросветитељства и следовања идејама антипросветитеља Доситеја и Вука, сменио митрополит Стефан Стратимировић, најумнији Србин те епохе.

Данас се сећамо песника, оснивача «Литературной газеты» барона Антона Антоновича Дељвига, који се упокојио 1831. године. Пушкин је високо ценио стихове Дељвига.

Данас се сећамо сенатора, министра иностраних послова за време царствовања Императора Александра III, Николаја Карловича Гирса, који се упокојио на данашњи дан 1895. године. Од 1882. године до саме смрти био је министар иностраних послова. Гирс је био опрезан дипломата успосатвио је чврсте везе Русије са Немачком и Аустро-Угарском и скоро прекидом односа са Енглеском. Но, Император Александар III био је присталица зближавања са Француском. Иако је такву алијансу Гирс сматрао «равну самоубиству», био је принуђен по наређењу Императора потписати војну конвенцију с Француском.

На данашњи дан 1907. године почео је Крсни ход против револуције. Те недеље после Боженствене Литургије из Александро-Невске Лавре Санкт-Петербурга на поклоништво у Свету Земљу упутила се велика група руских монархиста на челу са инспиратором Савеза Руског Народа игуманом Арсенијем. По доласку у Свету Земљу они су се упутили пешке у Јерусалим, да би се пламено помолили на Голготи и покрај Гроба Господњег за спасеније Русије.

Данас се сећамо генерал-адђутанта, коњичког генерала Николаја Јудовича Иванова, који се упокојио 1919. године..У Руско-јапанском рату 1904-1905. године командовао је Источним одредом Манџжуријске армије, 3-м Сибирским корпусом. Године 1906. постао је генерал-губернатор Кронштадта. У периоду 1908-1914. године командовао је војскама Кијевског војног округа. У Првом светском рату командовао је Југо-Западним фронтом. Носилац је најзначајнијих одликовања Царске Русије.

На данашњи дан 1944. године командант Лењинградског фронта руски генерал Леонид Говоров у Другом светском рату објавио је да је Црвена армија поразила Немце и потпуно ослободила Лењинград, чијих је три милиона житеља било у блокади од септембра 1941. Током нацистичке опсаде 716.000 Лењинграђана изгубило је кров над главом. На Пискаревском гробљу сахрањено је неколико стотина хиљада људи, од којих је већина умрла од глади.

На данашњи дан 1945. године совјетске јединице на јуриш и уз знатне губитке ослободиле су Аушвиц, највећи нацистички концентрациони логор у Другом светском рату. У логору је остало око 7.000 заточеника које Немци у журби нису стигли да побију. У гасним коморама Аушвица је, укључујући децу и жене, убијено најмање милион и по људи, највише Јевреја. У логору је било више од 25.000 Југословена, углавном Срба.

На данашњи дан 1980. године умро је србски књижевни и позоришни критичар јеврејског поријекла Ели Финци.

На данашњи дан 2003. године бивши председник Србије Милан Милутиновић изјаснио се пред Хашким судом да се не осећа кривим ни по једној од пет тачака оптужнице, која га терети за злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања у току сукоба на Космету у прољеће 1999. године.

На данашњи дан 2004. године бивши председник Републике Српске Крајине Милан Бабић изјавио је пред Хашким трибуналом да је крив за прогон на политичкој, расној и верској основи и саучесништво у заједничком злочиначком подухвату. То је учинио због лажних обећања хашког кривосуђа, но, то му није помогло и убијен је у хашком казамату а наводно самоубиство је потпуно раскринкао руски стручњак за међународно кривично право Александар Мезјајев. Верујем да би данас Његош рекао – нико крупно као Латини не лаже…

На данашњи дан 2008. године најбољи србски тенисер Новак Ђоковић освојио Отворено првенство Аустралије, а Ненад Зимоњић и Кинескиња Тијантијан Сун освојили титулу у конкуренцији мешовитих дублова.

На данашњи дан 2009. године Митрополит Смоленски и Калињинградски Кирилл изабран је на Поместном сабору за XVI Патријарха Московског и све Русије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com