Orlov gregВасилиj Григорjевич Орлов. Активни делатник монархистичког покрета у Москви, једно време најближи сарадник вође московских монархиста свштеномученика протојереја Ј.Ј. Восторгова, организатор и председник Отаџбинског патриотског савеза. Учествовао је у раду монархистичких конгреса и саветовања и био је стални члан петербургског Руског Собрања, где је често иступао са рефератима.

BaggovutТога дана 1812. године, током Тарутинске битке пао је генерал-лајтнант Карл Фјодорович Баговут. Искусни ратник који се истакао у мноштву бојева, за време Отаџбинског рата 1812. године командовао је 2-им пешадијским корпусом у саставу 1-ве Западне армије. Учесник битака код Смоленска, Бородина, код Тарутина. У последњој бици убијен је непријатељским ђулетом. Поводом његове смрти, Император Александар I је написао: «Ја сам у њему изгубио храброг војсковођу, корисног Отаџбини».

Kutuzov1На данашњи дан 1812. године, Француски цар Наполеон Први Бонапарта морао је да нареди напуштање Москве и почне повлачење из Русије. Неуспела инвазија на Русију и пораз у судару с руском војском под командом фелдмаршала Михаила Иларионовича Кутузова означили су почетак краја Наполеонове империје.

На данашњи дан 1813. године, уласком у Лајпциг армија удружених савезника - Русије, Пруске и Аустрије - окончана је тродневна "Битка народа" код тог њемачког града, у којој су потучене снаге француског цара Наполеона Првог Бонапарте. После пораза Наполеон се повукао преко Рајне и неколико месеци касније присиљен је да абдицира.

250px King Nikola of MontenegroНа данашњи дан 1841. године рођен је владар србске државе Црне Горе краљ, војсковођа и писац Никола Први Петровић Његош, који је скоро шест деценија владао Црном Гором. У младости искрени србски националиста, проширио је за дупло територију Црне Горе припојивши јој делове србске Херцеговине. У том проширењу Црна Гора је и међународно призната и ускоро ће се испоставити да лицемерни Запад није узалуд проширивао Црну Гору. Добро су изучили Николин профил и он је ускоро загризао на „удицу“ Запада па је практично полако окретао леђа Русији, да би у Првом светском рату окренуо леђа и Србији склопивши срамни тајни пакт са германима и потписавши капитулацију. Но, славни србски војсковођа, дични син србске Црне Горе, сердар Јанко Вукотић, знао је да у србском језику не постоји реч капитулација и на Мојковцу је осветлао образ Црној Гори који је окаљао њен краљ.

На данашњи дан 1867. године, донет први урбанистички план Београда

Данас се сећамо председника Кијевског патриотског омладинског друштва «Двоглави орао» Владимира Степановича Голубјева, који је херојски погинуо на фронту 1914. године.

Сергеј Васиљевич Рухлов. Водећи државни делатник Царске Русије, тајни саветник, државни секретар, члан Државног Савета, један од организатора и први председник Сверуског Националног Савеза (ВНС).

На данашњи дан 1918. године, у Загребу је, у Првом светском рату, Народно веће Срба, Хрвата и Словенаца донело Декларацију о уједињењу свих Јужних Словена у једну државу. Неколико дана касније делегација Већа је у Београду дала је изјаву о уједињењу преосталог јужнословенског етничког простора бивше Аустро-Угарске у јединствену државу са Србијом и Црном Гором, а регент Александар Карађорђевић је 1. децембра 1918. прогласио Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Утопистичка идеја блудника, масона и размонаха Доситеја Обрадовића (који је био истински антипросветитељ, потпуни контраст србском просветитељу Светом Сави), из његовог антисрбског срамног програма из „Писма Харалампију“ оличеног у лажној пароли „брат је мио, ма које вере био“, коштала је србски род током многострадалног ХХ века, неколико милиона жртава.

На данашњи дан 1932. године, у Београду је отворен Коларчев народни универзитет, задужбина Илије Милосављевића - Коларца, који је у ту сврху тестаментом завештао огромну своту - од око 50.000 дуката. Здање Коларчевог универзитета је пројектовао српски архитекта Петар Бајаловић.

На данашњи дан 1943. године, почела је Московска конференција  министара иностраних послова савезничких земаља, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Совјетског  Савеза.

На данашњи дан 1957. године Савезна Република Њемачка прекинула дипломатске односе с Југославијом зато што је Београд признао Немачку Демократску Републику. Односи су обновљени у фебруару 1968. године, у време кад је шеф бонске дипломатије био Вили Брант.

На данашњи дан 1963. године, пројекцијом анимираног филма "Солиста" Николе Мајдака  и играног филма "Радопоље" Столета Јанковића отворена Дворана културног центра у Београду.

Данас се сећамо и журналисте, издавача, преводиоца, првог библиотекара (од 1862 до 1893. године) Руске државне библиотеке, Евгенија Фјодоровича Корша (1810-1897);

Данас се сећамо и руског дечијег писца Бориса Степановича Житкова (1882-1938)

На данашњи дан 1964. године упокојио се и Маршал Совјетског Савеза Сергеј Семјеновича Бирјузова (1904-1964). У удесу совјетског авиона "иљушин-18", који се срушио на Авалу, нико није преживео, укључујући шесточлану делегацију совјетске армије коју је предводио маршал Сергеј Семјонович Бирјузов, која је требало да учествује на прослави 20-годишњице ослобођења Београда.

На данашњи дан 1996. године умро је Радомир Станић, историчар уметности и конзерватор (Трнава, 30. 10. 1932 - Београд, 19. 10. 1996).

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com