Смоленска икона Божије МајкеДанас РПЦ обележава Смоленску икону Божије Мајке, називану "Путеводитељица". О њој опширније у данашњем тексту централне рубрике.

 

  

 

1200px StepaapraxinНа данашњи дан 1702. године родио се Степан Апраксин (ум. 1758), руски фелдмаршал, главнокомандујући руском армијом у поетној етапи Седмогодишњег рата (1756—1757 гг.). 

Александар Константинович ГлазуновНа данашњи дан 1865. године, рођен је руски композитор Александар Константинович Глазунов, изразити симфоничар, један од последњих следбеника руске националне школе. Дела: симфонијска поема "Стењка Разин", балет "Рајмонда", симфоније, два клавирска концерта, концерт за саксофон, камерна музика, соло-песме.

kralj milan1На данашњи дан 1878. године, србски кнез Милан Обреновић издао указ о "устројству Војног музеја" ради прикупљања и чувања трофеја из ратне историје. Музеј је смештен у преправљену џамију на платоу Горњег града Београдске тврђаве на Калемегдану. Ондашња штампа је писала "да је Војни музеј понос Београда, да су његове историјске збирке побудиле велико интересовање у народу и да је тако уређен да може послужити као пример".

e9b34ea53bacebe866baad905eb731c8 400x400На данашњи дан 1878. године рођен је србски композитор и музички писац Исидор Бајић, наставник музике у Српској гимназији, хоровођа и организатор музичког живота у Новом Саду, аутор вокалних и клавирских дела и сценске музике. Посебну пажњу је посветио обради србске народне музике, а бавио се и теоријом музике. Дела: опера "Кнез Иво од Семберије", збирка соло песама "Песме љубави", хорске песме "Соколи", "Еј, ко ти купи", "Зрачак вири", "Из српске градине".

gVOnGXSUlqwИзградња Светосавског дома у Београду почела је 10. августа 1889. године. На месту изградње, у Душановој улици број 13 налазиле су се рушевине зграде познате као Пиринчана. Био је то караван-сарај Мехмед паше Соколовића са безистаном. У 18. веку је адаптиран и претворен у боравиште аустријског команданта Београда, принца Еугена Савојског. Израда пројекта Светосавског дома поверена је архитекти Јовану Илкићу. Камен темељац положен је на данашњи дан 1889. године. Био је то прворазредни друштвени догађај, који су својим присуством увеличали представници двора, цркве, државе и највиђенији Београђани. Градња је трајала нешто више од годину дана. Дом је свечано отворен 1. октобра 1890. године. Осим Друштва светог Саве, ову зграду су током година користили Прва београдска гимназија, болница Српског црвеног крста, Четврта женска гимназија, Виша педагошка школа, а данас се у њој налази Физички факултет Универзитета у Београду.

На данашњи дан 1904. године, после нестанка чудотворне иконе Мајке Божије Порт-Артурске, Руска флота је претрпела тешке губитке у руско-јапанском рату, при покушају да се пробије из блокиране луке "Порт Артур".

На данашњи дан 1913. године у Букурешту су Грчка, Румунија, Србија и Црна Гора потписале с пораженом Бугарском уговор о миру, којим је окончан Други балкански рат и прецизиране границе Бугарске према Румунији и Србији. Границе између Србије и Црне Горе и Грчке утврђене су посебним споразумом. Други балкански рат је почео крајем јуна 1913. нападом Бугарске без објаве рата на Србију и Грчку. Узрок рата било је неслагање савезника о подјели територија ослобођених у Првом балканском рату од Турака, посебно инсистирање Бугарске да добије цијелу Македонију. Букурештанским миром Македонија је подељена између Бугарске, Грчке и Србије.

На данашњи дан 1930.године рођен је др Владимир Бошњаковић, специјалиста нуклеарне медицине, директор Института за нуклеарну медицину КЦС, професор Медицинског факултета у Београду, академик (Београд, 10. 08. 1930 - Београд, 04. 03. 2008)

На дан празновања иконе Божије Мајке, назване "Путеводитељица", 1936. године у Сремским Карловцима се упокојио духовни вођа Руског Зарубежја, први Предстојатељ РПЦЗ митрополит Антониј (Храповицки).

На данашњи дан 1948. године рођен је Андреј Викторович Волков, руски уметник, живописац.

На данашњи дан 1983. године умро је србски филмски режисер Војислав Нановић, један од пионира југословенског филма после Другог светског рата. Снимио је неколико документарних и осам играних филмова, укључујући "Три корака у празно", "Циганку" и "Чудотворни мач".

На данашњи дан 1993. године, упокојио се руски проналазач Владимир Филипович Веклич, проналазач тролејбусног воза.

На данашњи дан 2001. године упокојио се Станислав Јосифович Ростоцки (р. 1922), совјетски филмски режисер («Доживём до понедельника», «А зори здесь тихие», «Белый Бим — Чёрное Ухо»).

На данашњи дан 2006. године, Председник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик заједнички поднели кривичну пријаву против ратног команданта Армије БиХ Атифа Дудаковића због ратних злочина почињених на подручју деловања јединице којом је командовао.

На данашњи дан 2014. године умро је др Мирослав Свирчевић, историчар, научни саветник Балканолошког института САНУ (Београд, 23. 12. 1970 - 10. 08. 2014)

На данашњи дан 2014. године, почела је битка за Иловајск током рата на Донбасу. Снаге ДНР су у тој бици нанеле разарајући пораз украјинској армији, од кога ће се војна хунта и неонацистички најамнички режим у Кијеву тешко опоравити. Био је то и сигнал Западу да се на границама Русије неће поновити геноцидна операција каква је била хрватска „Олуја“.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com