Преподобни Никола СвјатошаДанас РПЦ прославља Преподобнoг Николу Свјатошу (Свјатослав), кнеза Черниговског, Печерског чудотворца, у Ближњим пешчерама, био је први од руских кнежева који су примили монаштво (почетком XII века). Свети кнез је био праунук великог кнеза Јарослава Мудрог и син кнезя Давида Свјатославича Черниговског, у неким изворима и отац преподобног се назива светим.

Ivan III of RussiaНа данашњи дан 1505. године умро је руски владар Иван Трећи Васиљевич, назван Иван Велики, који је учинио Русију веома моћном, ослободио је вазалства, одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао монархију и окончао "прикупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. године, кад је устоличен за великог московског кнеза, припојио је кнежевине Твер, Ростов и Новгород, а 1480. је ослободио Русију монголске власти. Настојао је да ојача централну власт и 1497. издао је јединствен "Судбеник" за цијелу Русију. Почео је зидање камених кула и палата Кремља у Москви.

На данашњи дан 1843. године, Министарство унутрашњих послова је актом о "устројењу поштанског заведенија" основало државну пошту у Србији.

Иван Владимирович МичуринНа данашњи дан 1855. године рођен је руски биолог Иван Владимирович Мичурин, који се бавио побољшањем сорти воћака, годинама експериментишући с аклиматизацијом биљака на хладне зиме. Различитим поступцима - хибридизацијом, селекцијом и калемљењем - одгајио је низ отпорних сорти трешања, кајсија, винове лозе и вишања.

Аугуст фон МакензенНа данашњи дан 1915. године, немачки фелдмаршал Аугуст фон Макензен у Првом светском рату покушао је да код Крагујевца окружи и уништи србску војску. Кад је њемачки 22. корпус заузео Горњи Милановац и довео у питање одбрану Крагујевца, начелник Врховне команде српске војске војвода Радомир Путник је одустао од противудара и кренуо је у пробој преко Качаника и Скопске црне горе према Македонији, одакле је очекиван долазак савезничких снага, али су умјесто тога бугарске трупе мучким ударом с леђа угрозиле качанички пролаз, па је српска војска морала да одступи знатно неповољнијим правцем преко Албаније.

Vladimir ĆorovićНа данашњи дан 1885. године рођен је Владимир Ћоровић, историчар, професор Филозофског факултета у Београду, ректор - Београдског универзитета (Мостар, 27. 10. 1885 - Грчка, 12. 04. 1941)

pan4На данашњи дан 1935. године предат је у саобраћај железничко-друмски "Панчевачки мост краља Петра Другог" на Дунаву код Београда, из чијег је назива по доласку комуниста на власт послије Другог светског рата избачено краљево име.

Виктор Васиљевич ТалалихинДанас се сећамо војног пилота Виктора Васиљевича Талалихина (1918—1941), заменика командира ескадриле 177-ог бомбардерског авијацијског пука 6-ог бомбардерског авијацијског корпуса војске ПВО територије земље, млађег лајтнанта, Хероја СССР-а, један од првих који је примењивао ноћне нападе…

Митурич Петр ВасильевичДанас се сећамо Петра Васильевича Митурича (1887-1956), уметника-графичара, члана удружења «Мир уметности».

На данашњи дан 1969. године, снажан земљотрес погодио Бања Луку

На данашњи дан 2003. године, Италијански карабињери ухапсили су на Качанику на Космету петорицу Албанаца, који су осумњичени за ратне злочине против цивилног становништва у западној Македонији и на југу Србије.

200px Biljana PlavsicНа данашњи дан 2009. године, бивши председник Републике Српске Биљана Плавшић ослобођена је из шведског затвора Хилсенберг након што је одслужила две трећине казне.

250px StpetkaДанас је православни празник Света Петка, једна од првих јесењих српских крсних слава. Параскева, касније Света Петка, Српкиња је, рођена у богатој породици у ромејском граду Епиват у Х веку, која је сву имовину разделила сиромасима и замонашила се у Цариграду, где је и умрла. Њене мошти су потом пренесене у Трново, затим поново у Цариград, па у Београд и коначно у румунски град Јаши. Сматра се заштитницом жена и за помоћ јој се обраћају нарочито нероткиње.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com