DaniloIIНа данашњи дан 1331. године, српбког велможу Душана Стефана Немањића, сина краља Стефана Дечанског, архиепископ Данило Други крунисао је на Државном сабору у граду Сврчин /у јужном делу Космета/ у 23. години живота за краља Србије. Ниједан српски краљ пре њега није тако млад дошао на престо. За првог српског цара крунисан је 1346. у српској престоници Скопљу.

42954.pДанас обележавамо празник Сретења Владимирске иконе Божије Мајке. Тога дана 1395. године, у Москву је из Владимира пренесена Владимирска икона Мајке Божије. О овој чудотворној икони више у тексту под данашњим датумом.

250px Jovan HadzicНа данашњи дан 1799. године рођен је србски писац, преводилац и политичар Јован Хаџић, познат и као Милош Светић, аутор "Грађанског законика кнежевине Србије", први председник Матице српске. Био је противник Вука Стефановића Караџића и, за разлику од њега, бранио је етимолошки правописни принцип и негирао фонетски. Сматрао је да књижевни језик ваља обогатити славјаносербским речима. Уређивао је "Сербски летопис" и "Голубицу", покренуо часопис "Огледало сербско" и писао поезију у стилу псеудокласицизма. Преводио је Хомера, Квинта Хорација Флака, Публија Вергилија Марона, Марка Валерија Мартијала, Јохана Волфганга Гетеа, Готхолда Ефраима Лесинга, Фридриха Шилера, Јохана Готфрида Хердера.

На данашњи дан 1802. године образовано је Министарство правде Руске империје.

250px Tuchkov 4th A A by Dawkutaysov a.i. 511155 600На дан Бородинске битке јуначком смрћу су пала два генерала-хероја Отаџбинског рата А.И. Кутајсов и А.А. Тучков. Први је био начелник артиљерије целокупне Руске армије, а други генерал се посебно истакао у бојевима под Витебском, Смоленском и Лубином. После одбијених пет напада Француза, у Бородинској бици је узео руска знамења у руке и кренуо у контра-напад, где је јуначки погинуо.

Пётр Николаевич НестеровТога дана пре тачно 103 године, 26 августа / 8 септембра 1914. године пао је у боју, извршивши удар, легендарни руски пилот Петр Николајевич Нестеров.

Данас се на Донбасу празнује Дан ослобођења Донбаса од немачких нацистичких завојевача.

На данашњи дан 1992. године, Званичне јединице неонацистичке хрватске војске спалиле на подручју требињске општине 600 кућа и 26 србских села, порушиле православне цркве и оскрнавиле многа гробља.

На данашњи дан 1995. године, министри иностраних послова Југославије, Хрватске и муслиманске владе у Сарајеву постигли у Женеви усмени договор о подјели бивше Босне и Херцеговине на два ентитета - Републику Српску и Муслиманско-Хрватску Федерацију и о основним уставним принципима.

На данашњи дан 1995. године, у ваздушним нападима на србско село Зијемље код Мостара, у којима је учествовало 20 авиона неонацистичког НАТО пакта, погинуло 11, а рањено 17 цивила.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com