Sviatoslav YaroslavichДанас се сећамо Великог кнеза Кијевског Свјатослава Јарославича (1027-1076), сина Јарослава Мудрог, оснивача града Јарославља

На данашњи дан 1792. године, миром у Јашију окончан је руско-турски рат, који је Отоманско царство отпочело у августу 1787. Ријека Дњестар постала је граница две земље, али је Русија добила црноморско приморје између река Буг и Дњестар с градом Очаков, а потврђен је и документ из 1783. о припајању Русији полуострва Крим и области Кубан.

На данашњи дан 1804. године Турци су испред манастира Моравица убили српског архимандрита Георгија Ђорђевића - Хаџи-Ђеру, народног првака у рудничком крају. Шест дана потом почела је сеча србских кнезова, што је убрзало избијање Првог српског устанка.

Руски песник Николај Алексејевич Њекрасов потиче из спахијске породице. Отац Алексеј имао је сурову нарав, а мајка Њекрасова - Јелена Андрејевна била је паметна и образована жена добре душе и самилосног срца. Касније се у песниковим стиховима често истицала добродушност његове мајке. Њекрасов је учио школу у Јарослављу а потом у Петрограду завршава филолошки факултет, упркос очевој жељи који је желео да му се син бави војним делом. Отац га је због тога лишио материјалне помоћи па је песник морао сам да зарађује за хлеб од ране младости. Године 1847 постао је уредник журнала „Савременик“ и ту дужност је обављао до затварања часописа 1866. године. У том часопису су објављивала велика имена руске књижевности, Тургењев, Толстој, Гончаров… Песник руског села, Њекрасов, упокојио се на данашњи дан 1877. године у Петрограду.

Свештеномученик Тихон (у миру Василиј Варсонофјевич Никаноров) родио се 1855. г. у породици псалмопојца у селу Кирјуга Новгородске губерније. Од детињства га је красила ретка духовност и молитвеност. Образовање је стекао у Новгородској Духовној семинарији, а 1881. г. ступио је у С.-Петербургску Духовну Академију. Тамо прима монаштво с именом Тихон и постаје јеромонах. Године 1888 постаје игуман лавре а 1890. г. игуман Тихон постаје ректор Новгородске Духовне семинарије са увођењем у сан архимандрита. Године 1892 хиротонисан је у епископа Можајског, викара Московске епархије. Био је епископ Полоцки и Витебски, потом Пензенски и Сарански, затим Калушки и Боровски. Године 1913 стиче сан архиепископа у Вороњежу. Био је један од првих владика који се суочио са прогоном нових власти,  бољшевичке олоши која је почела прогон Свете Цркве. Био је хапшен због „непотчињавања властима“, па је пуштен. Учествовао је на Помесном сабору 1917-1918. године када је изабран за Руског Патријарха (21. новембра по црквеном, 4. децембра 1918. године по световном календару) његов имењак Тихон. Када је Вороњеж 1919 био ослобођен од стране белих, тада је свештеномученик Тихон одслужио многе панихиде жртвама бољшевичког терора. На трећи дан Божића 1919. године, за време богослужења, бољшевичка олош га је обесила на Царским вратима Благовештењског храма, у чијем подруму је и био погребен. У августу 2000. године, на Архијерејском сабору РПЦ, прибројан је лику новомученика…

На данашњи дан 1856. године рођен је србски композитор и музички педагог Стеван Стојановић - Мокрањац, члан Српске краљевске академије, хоровођа Београдског певачког друштва, у стилизацији фолклорних мотива узор генерацијама композитора. Музику је студирао на Великој школи у Београду и на конзерваторијумима у Минхену, Риму и Лајпцигу, а по повратку у отаџбину основао је Српску музичку школу и Београдски гудачки квартет. Његове композиције одликује изванредан, умногоме непревазиђен, смисао за уметничку обраду народних песама, при чему су руковети врхунски домет наше музике, а црквена појања несумњиво међу најистакнутијим делима целокупног православног богослужења. Написао је и више музиколошких студија. Дела: "Руковети" /15/, "Приморски напеви", "Козар", соло песма "Лем-Едим", сценска музика за "Ивкову славу", црквена музика "Опело", "Акатист Богородици", "Литургија".

На данашњи дан 1878. године у србско-турском рату србска војска ушла у Ниш, а Турци су сутрадан предали тврђаву и варош, чиме је окончана њихова управа. Борбе су трајале 25 дана, а одлучујућа је била победа Браничевске бригаде на Чегру. У завршним операцијама Моравски и Шумадијски корпус освојили су све стратешке објекте у Нишу.

Тога дана 1918. године, у Новочеркаску је било проглашен стварање Добровољачке армије (раније - Алексејевска организација) за борбу са бошшевицима. Њен оснивач је био председник „Особого Совета“ генерал М.В. Алексејев (на жалост, и он је тражио одречење Цара од власти, мислећи да се тиме може избећи велика смутња у Русији). За Главнокомандујућег том формираном Белом армијом избран је генерал Л.Г. Корнилов, за начелника штаба изабран је генерал А.С. Лукомски. После смрти генерала Корнилова Добровољачку армију су предводили генерали А.И. Деникин и П.Н. Врангел. Но, лажни савезници  који су условљавали помоћ неистицањем монархистичких идеала, потпуно су прешли на страну крвника руског народа – Лењина и Троцког – и Бели покрет је изгубио Грађански рат а највећи део беогардејаца нашао је уточиште у србским земљама…

На данашњи дан 1933. године рођена је Милица Манојловић, оснивач и диригент Хора "Колибри" РТС-а (Жабаљ, 09. 01. 1933 - Београд, 18. 01. 2008)

На данашњи дан 1942. године мађарске окупационе власти почеле су масовно хапшење и убијање Срба с друге стране Тисе. У Ђурђеву код Жабља, Шајкашу и Госпођинцима стрељано је 60 Срба.

На данашњи дан 1962. године СССР и Куба су потписали трговински споразум на основу којег је Куба годинама добијала робу по ниским ценама. И совјетска Русија је показала да се супротставља савременом неонацизму Запада…

На данашњи дан 1992. створена је највећа државна тековина србског народа у ХХ веку, Република Српска (наравно да је Југославија била антисрбска а не србска државна тековина). Реагујући на одлуку босанских муслимана и Хрвата да затраже признање од Европске заједнице, Срби у БиХ прогласили су своју државу…

На данашњи дан 2004. године, поводом Дана Републике Српске и њене Крсне славе Светог архиђакона Стефана, Председник Републике Српске Драган Чавић одликовао је Борачку организацију Орденом Немањића.

На данашњи дан 2007. године, ЦИА је скинула ознаку тајне са докумената који описују улогу Томислава Мерчепа у Хрватској, када је починио и директно наредио бројне злочине над Србима.

На данашњи дан 2008. године Председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и председник Скупштине Србије Оливер Дулић потписали су у Бањалуци Споразум о сарадњи два парламента.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com