250px Leonid NagolkinПрви Оптински старац преподобни Лав (у свету Лав Данилович Наголкин) рођен је 1768. године у граду Карачеву, у Орловској губернији. У младости је као трговац обишао скоро целу Русију

На данашњи дан 1795. године, Пруска, Аустрија и Русија извршиле су "трећу поделу" Пољске, која је престала да постоји као независна држава.

PeraTodorovićНа данашњи дан 1907. године умро је србски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке и истакнути новинар свог доба.

На данашњи дан 1906. године, у Москви је одржан први заједнички скуп Руског Монархистичког Собрања – друштвне организације, интелектуалног штаба монархиста Москве. РМС је био створен по обрасцу петроградског Руског Сабрања, иницијатор стварања био је лидер московских монархиста Владимир Андрејевич Грингмут. На почетку рада у састав Сабрања су улазили практично сви угледни монархистички делатници Москве: почасни чланови РМС били су свештеномученик митрополит Владимир (Богојавленски), епископ Никон (Рождественски), генерал Е.В. Богданович, Л.А. Тихомиров, А.С. Шмаков и др. После смрти Грингмута Собрање је предводи његов заменик, свештеномученик протојереј Јован Восторгов. Русско Монархистичко Собрање нису заобишли расколи па је у периоду 1909-10. године група угледних делатника Собрања иступила против председника о. Јована. После преодољења раскола Собрање је снизило своју активност. Собрање је радило и током Првог светског рата и најугледнија монархистичка организација у Русији прекинула је своју активност тек несрећне револуционарне 1917. године.

На данашњи дан 1912. године, победом Прве српске армије, под командом регента Александра Карађорђевића, над турском Вардарском армијом Зеки-паше завршена је дводневна Кумановска битка, кључна у Првом балканском рату. Турци су испрва имали више успеха, јер српска команда није имала тачан увид у бојни распоред непријатеља, а у тренутку кад су сукоби отпочели Прва армија је била доста удаљена од Друге и Треће армије. Главни удар је поднела Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу у бици. Посебно се истакао нижи официрски кадар српске војске, захваљујући чијој су самоиницијативи нанесени снажни удари у турски распоред и елитна турска армија се у нереду и паници повукла ка Битољу.

noteburgДанас се сећамо руских војника који су пали приликом заузимања тврђаве Нотебург (1702). У време Северног рата 1700-1721. године, Руска војска на челу са Господарем Петром I заузела је тврђаву Нотебург коју су основали Новгорођани још 1323. године на Ораховом острву. Године 1611 Орешек су били заузели Швеђани и преименовали тврђаву у Нотебург. Петар I јој је дао нови назив – Шлиселбург. То место је за нас Србе значајно јер су се ту први пут срели Петар Велики и велики руски државни делатник србског порекла гроф Сава Владиславић. На том месту је 2011. године подигнут леп споменик овом руско-србском великану и свечаном отварању споменика присуствовала је и једна србска делегација…

На данашњи дан 1945. године ступила је на снагу Повеља УН, коју је у јуну 1945. у Сан Франциску потписала 51 земља оснивач светске организације, укључујући Југославију.

Данас се сећамо и Ивана Григорјевича Кољчугина (1801-1862), чувеног московског трговца књигама, код кога су књиге куповали такви великани попут С.Т. Аксакова, Н.В. Гогоља и других;

Данас се сећамо и Митрофана Ивановича Недељина (1902-1960), Главног маршала артиљерије, команданта Ракетних армија стратешке намене СССР-а.

На данашњи дан 1873. године, био је створен «Савез три императора» - Александра II, Виљема I и Франца Јосифа I – владара Русије, Немачке и Аустро-Угарске.

На данашњи дан 1974. године умро је руски виолиниста и диригент Давид Фјодорович Ојстрах, један од највећих мајстора виолине у 20. веку. У родној Одеси је завршио конзерваторијум, а прославио се 1935. наградом на међународном виолинском такмичењу у Варшави и 1937. наградом "Исај" у Бриселу. Био је професор Московског конзерваторијума и с великим успехом је наступао широм света.

На данашњи дан 1991. године, у Сарајеву се састала прва скупштина српског народа у бившој БиХ, која је усвојила декларацију о разлозима конституисања скупштине. Скупштина је именовала комисију за плебисцит српског народа у БиХ о останку у СФРЈ, који је одржан 10. новембра 1991. године. За првог председника скупштине је изабран Момчило Крајишник.

На данашњи дан 2001. године, оба дома Парламента ФБиХ усвојила су закон о Радио-телевизији ФБиХ, чиме је угашена некадашња Радио-телевизија БиХ.

На данашњи дан 2007. године умро је Павле Паја Станковић, србски карикатуриста и новинар, сарадник "Вечерњих новости", "Политике експрес" и Телевизије Београд (Београд, 14. 04. 1935 - Бор, 24. 10. 2007)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com