maria theresa 9398965 1 402На данашњи дан 1748. године указом аустријске царице Марије Терезије Рацка Варош /Српски Град/ добила назив Неопланта и статус слободног краљевског града. Срби су га назвали Нови Сад, а град је, захваљујући привилегијама и економским повластицама, убрзо испредњачио у односу на остале у Војводини. Основане су многе школе, покренути часописи, деловала је Матица српска и постао је снажан српски центар културе - "Српска Атина" - како су га назвали - и индустријски, научни и трговински центар Војводине и Србије.

На данашњи дан 1860. године рођен је србски филолог Милан Решетар, универзитетски професор словенске филологије у Бечу и Загребу. Проучавао је језик старих споменика, дијалеката и акцената, посебно књижевну и културну историју родног Дубровника и био је најбољи познавалац дубровачког новца. Дела: на српском - издање "Горског вијенца", "Дубровачка нумизматика 1 и 2", "Нове дубровачке повеље Стојановићева зборника", "Никша Звијездић, дубровачки канцелар 15. века", "Најстарији дубровачки говор", "Најстарија дубровачка проза", "Дубровачки зборник од године 1520.", "Језик Марина Држића", на немачком језику - "Чакавштина и њене некадашње и садашње границе", "Штокавски дијалект", "Дубровачки споменици 13-15. века".

На данашњи дан 1870. године Гогољев "Ревизор" први пут је изведен на сцени Народног позоришта у Београду

Данас се сећамо песника Семена Јаковљевича Надсона (1862-1887). Многи стихови Надсона искоришћени су на музику Рахмањинова и других композитора. Умро је на данашњи дан на Јалти 1887. године.

Данас се сећамо песника, књижевног критичара, преводиоца Сергеја Павловича Боброва (1889-1971). Поред поезије, Бобров је написао и низ утопијских романа.

Данас се сећамо водећег руског сликара Михаила Осиповича Микешина, који се упокојио на данашњи дан 1896. године.

На данашњи дан 1905. године, у време рата са Јапаном, руска најамничка олош по налогу Запада покушала је још тада изазвати револуцију и свргавање Цара Николаја II, но, тога дана им није успео атентат који су покушали да изврше есери на министра правде Русије Николаја Муравјова…

На данашњи дан 1918. године Руски Патријарх Тихон је објавио посланицу Совјетској власти и посланицу верним чедима Руске Православне Цркве, у коме се први пут чула анатема на безбожнике и бољшевике.

На данашњи дан 1924. године, лабуристичка влада Велике Британије, државе која је издала верног савезника – Царску Русију, организујући и финансирајући масонску „Фебруарску револуцију“, која је била најодговорнија за страшно крвопролиће и долазак бољшевичке олоши на власт, признала је СССР. Тада су подли Британци рачунали да ће преко њиховог шпијуна Троцког моћи располагати богатствима Русије, али нису ни сањали да се иза леђа сатаниста Лењина и Троцког прикрио Јосиф Висарионович који ће им помрсити све рачуне о њиховој пљачки Русије…

На данашњи дан 1992. године објављен је Меморандум југословенске владе о злочину геноцида у Хрватској и скрнављењу спомен-подручја "Јасеновац". У Меморандуму је предложено да УН утврде чињенице и на основу тога предузму мере према хрватским властима, али је захтев игнорисан. Бедни западни лицемери…

На данашњи дан 1992. године, влада Републике Српске Крајине /РСК/ одбацила је план Сајруса Венса и остала при захтеву да мировне снаге УН буду ангажоване само на линији сукоба. Следећег дана Председништво СФРЈ је прихватило Венсов план, а потписао га је и председник Скупштине РСК, што је две седмице касније потврдила Скупштина РСК.

На данашњи дан 1994. године умро је Радован Самарџић, историчар и књижевник, професор Филозофског факултета у Београду, директор Балканолошког института САНУ, академик (Сарајево, 22. 10. 1922 - Београд, 01. 02. 1994)

На данашњи дан 2009. године одржана је интронизација Патријарха Московског и све Русије Кирила.

На данашњи дан 2016. године умро је Ђорђе Јанковић, технолог, привредник и политичар, председник Савеза инжењера и техничара Србије (Пауне, 06. 05. 1925 - Београд, 01. 02. 2016)

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com