220px Mikhail KheraskovДанас се сећамо руског писца, драматурга, песника Михаила Матвејевича Хераскова (1733-1807). Основао је низ журнала («Полезное увеселение», «Свободные часы»), а за своје епске поеме добио је скоро званичну титулу руског Хомера и Вергилија.

Милан Јовановић БатутСрбски лекар, професор Велике школе и први декан Медицинског факултета у Београду Милан Јовановић Батут рођен је на данашњи дан 1847. године. Чувени институт у Београду данас носи његово име.

Збукирева Екатерина ЯковлевнаНа данашњи дан 1886. године упокојила се Јекатерина Јаковљевна Збукирева, прва руска милосрдна сестра учесница Кримског и Руско-турског рата.

gen b208 F1Данас се сећамо и војног делатника, артиљеријског генерала, грофа Александра Алексејевича Баранцова (1810-1882)

Тога дана 1918. године бољшевици су декретом «О увођењу нове орфографије» увели у Русији нови правопис.

На данашњи дан 1918. године, Прва србска армија почела операције за ослобађање Ниша у Првом светском рату. Србска војска је под командом војводе Петра Бојовића у муњевитом нападу ослободила Ниш.

Данас РПЦ прославља свештеномученика Петра, митрополита Крутицког, који је у последњем периоду живота Патријарха Тихона био његов веран помоћник у свим делима управљања Црквом.
Петар је ишао путем Патријарха Тихона – непоколебљива борба за Православље и бескомпромисна борба против раскола обновљенаца. Кад је ухапшен није наседао ни на каква обећања бољшевичке олоши па су почела испитивања мученика са мучењима. Ухапшен је 1925, а већ 1926 упућен у прогонство у Тоболску област у Сибиру.
Када је сазнао за «Декларацију» митрополита Сергија (Страгородског), који је био његов заменик, молио га је да исправи грешку која је довела Цркву до раздора… Године 1931 владика Петар је већ би делимично парализован. У јулу 1937. године стрељан је у Магнитогорском затвору на Уралу, тако овенчавши свој мученички подвиг проливањем мученичке крви за Христа.

На данашњи дан 1991. године Скупштина Србије одлучила да са својих знамења скине срамне Титове симболе, па је републичка застава буде тробојка, без звезде петокраке.

На данашњи дан 2000. године, председници Белорусије, Казахстана, Киргистана, Русије и Таџикистана потписали су у Астани главном граду Казахстана, споразум о стварању Евроазијске економске заједнице који подразумева интеграцију економије пет бивших совјетских република.

Milenko Susic 223x300На данашњи дан 2006. године умро је Миленко Шушић, физикохемичар, професор Природно-математичког факултета у  Београду, академик
(Гуча, 05. 04. 1925 - Београд , 10. 10. 2006)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com