gogolj- На данашњи дан 1852. године умро је Николај Васиљевич Гогољ – велики руски књижевник и православни мислилац, последњи витез Православља средњевековног типа, христоцентричног идентитета - у пуном смислу те речи.

Својим романом „Тарас Буљба“ послао је поруку да на свету не постоји злочин страшнији и срамотнији од издаје вере и Отаџбине, а својом духовном прозом, предосећајући невоље које стижу са бољшевичким идејама убаченим са Запада, Гогољ упозорава: “По мени је безумна и сама помисао да се у Русију уводе било какве новотарије које би мимоишле нашу Цркву, не затраживши од ње благослов. Није лепо чак ни у наше мисли привијати некакве европске идеје, док их Црква не закрсти светлошћу Христовом”. Ево дивне, и те како актуелне препоруке нашим данашњим, како политичким, тако и црквеним вођама. Православан у пуном смислу те речи, и по делима и по животу, Гогољ је трасирао пут великом Достојевском, који је први схватио Гогољеву поруку да су „мртве душе“ мртве, зато што живе без Бога, па је ту тему величанствено дорадио показавши да су „зли дуси“ зли зато што живе без Бога. Гогољево дело и данас указује на једини могући пут руског препорода, а то је - оцрковљење руског живота, окретање Руса ка „благу које нема цену“ - Руској Православној Црви. Гогољ је први видео пад религиозности у Русији и опасност од надолазећег секуларизма и први почео да звони на узбуну. Због свега тога, тешко је и у наше дане наћи актуелнијег, поучнијег и по душу кориснијег писца од Николаја Васиљевича Гогоља!

labudovo jezero2- У чувеном московском „Бољшом театру“ на данашњи дан 1877. године први пут је изведен балет „Лабудово језеро“ Петра Иљича Чајковског, великог поштоваоца српског народа и његовог културног и војничког наслеђа. У Србији до дан данас српска деца у музичким школама „по Титовом наслеђу“ уче да је Чајковски написао чувени „Словенски марш“ иако је сачувана и оригинална партитура на којој је велики композитор својом руком написао назив свог дела - „Српски марш“.

250px Red army conscript hat insignia- Црвена армија је на данашњи дан 1945. године, прогонећи њемачке трупе, избила на Балтик.

sp zvezda logo- На данашњи дан 1945. године основано је Спортско друштво „Црвена звезда“.

vd- Српски писац Владан Десница умро је на данашњи дан 1967. године. Велики стилиста и врстан психолошки аналитичар, Десница је писао о наравима људи завичајне Далмације. Био је директни потомак легендарног српског ускока Стојана Јанковића. Најпознатије дело Владана Деснице је роман "Прољећа Ивана Галеба".

200px Drenica region- На данашњи дан 1998. године, у подручју Дренице, почеле су шиптарске демонстрације на Косову и Метохији, које су се претвориле у масовне демонстрације. Савет НАТО у Бриселу одмах је својим саопштењем „да то није само унутрашња ствар Југославије“, стао иза шиптарских терориста.

mladic milosevic karadzic- САД су на данашњи дан 2000. године, понудиле 5 милиона долара за информацију која може помоћи да се ухапсе председник Југославије Слободан Милошевић, бивши председник Републике Српске Радован Караџић и ратни командант Срба у Босни и Херцеговини Ратко Младић, који су били оптужени пред Хашким трибуналом. Сви побројани су доспели у Хаг, а да ли је неки модерни Вујица Вулићевић примио „Јудине сребрњаке“ од САД, показаће историја.

hilandar poz-  На данашњи дан 2004. године букнуо је страшни пожар који је практично уништио две трећине  Српске Царске Лавре на Светој Гори, манастира Хиландара. Ватра, која се ширила преко кровова, потпуно је уништила део манастирског комплекса - од игуманове келије, преко гостопримнице све до Пирга Светог Саве.

 

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com