Тачан датум кончине првог руского истраживача Источног Сибира, Јеротеја Павловича Хабарова на жалост није познат, али се зна да је отишао Господу почетком фебруара 1671. године. У јесен 1650. године Хабаров је стигао на Амур и енергично почео са освајањем краја, за шта је 1654. године пионир био промовисан у «децу бојарску».

Његов колега, поларни истраживач Семен Иванович Дежнев такође се упокојио почетком 1673. године али се не зна за тачан датум. За 40 година боравка у Сибиру и на Далеком истоку, више од 30 пута је био рањен.

На данашњи дан 1860. године у Новом Саду изашао први број "Данице", најзначајнијег књижевног часописа србског романтизма, који је покренуо и уређивао српски писац Ђорђе Поповић. "Даница" је окупила стотињак српских писаца, укључујући Јакова Игњатовића, Ђуру Јакшића, Јована Јовановића - Змаја, Лазу Костића, Љубомира Ненадовића и одиграла је значајну улогу у буђењу националне свести и расположења за уједињење територијално расцепканог србства. Значај часописа је опао кад су га 1866. напустили најбољи сарадници због неслагања с уредником Ђорђем Рајковићем.

На данашњи дан 1866. године рођен је србски писац Милорад Митровић, аутор лирских песама, балада и романси, који је у политичко-сатиричним песмама извргао подсмеху политичке прилике у Србији. Дипломирао је на Правном факултету у Београду и као чиновник је радио у Ужицу, Чачку, Мионици, Смедереву и Књажевцу. Послије преврата 1903. постао је секретар Апелационог суда у Београду. Почео је да пише под утицајем Војислава Илића и прву збирку је објавио 1899. под насловом "Књига љубави". Нарочито су биле популарне његове песме "Дон Рамиро", "Папучица", "Сигурна песма". Неке су и компоноване, попут песме "Била једном ружа једна". Написао је и фрагменте трагедије "Деспот Лазар Бранковић".

На данашњи дан 1877. године први пут је изведен балет "Лабудово језеро" Петра Иљича Чајковског, на сцени Бољшој театра у Москви

Данас се сећамо руског писца Ивана Сергејевича Соколова-Микитова (1892-1975). Учесник у два светска рата, био је учесник и многобројних експедиција па су као продукт тих путовања настали «Прекоокенаске приче», «На Белој Земљи» повест «Детињство».

На данашњи дан 1904. године рођен је руски државник Алексеј Николајевич Косигин, совјетски премијер послије обарања бедног прогонитеља Цркве и издајника руског нароса Никите Хрушчова, од 1964. до пред смрт 1980. године.

На данашњи дан 1908. године умро је србски писац Симо Матавуљ, члан Српске краљевске академије, један од најистакнутијих представника српског реализма. Писао је богатим и сочним језиком приповетке из црногорског, далматинског и београдског живота, романе и драме. У делима из завичајног приморског живота исказао је велики дар посматрања, живописног сликања средине и људи, с потресним сведочанствима патњи православних Срба у Загори и Далмацији и њиховом опирању агресивним настојањима Римокатоличке цркве да им наметне туђу веру. Преводио је француске писце Ги де Мопасана, Емила Золу, Жана Молијера. Дела: романи "Бакоња фра Брне", "Ускок", збирке приповедака "Из приморског живота", "С мора и планине", "Београдске приче".

На данашњи дан 1963. године основан је Историјски музеј Србије у Београду.

На данашњи дан 1987. године, роман Милоша Црњанског "Сеобе" проглашен је за најбољи страни роман објављен у Француској 1986. године

На данашњи дан 2000. године упокојио се Анатолиј Александрович Собчак (1937-2000), први градоначелник Санкт-Петербурга после промене имена.

Данас се сећамо руског песника Василија Ивановича Лебедева-Кумача, који се упокојио 1949. године. Аутор је многих популарних совјетских песама: «Широка страна моја роднаја», «Свјашћенаја војна», «Весели ветар» (из к/ф «Деца капетана Гранта») и других. Сахрањен је у Москви на Новодевичјем гробљу.

На данашњи дан 2003. године Председнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу у Београду уручена оптужница србофобног пронатовског Хашког трибунала.

На данашњи дан 2017. године умро је др Виталиј Чуркин, руски историчар, политичар и дипломата, заменик министра иностраних послова, специјални представник председника Русије у мировним преговорима о Југославији, стални амбасадор Русије у Уједињеним нацијама, велики пријатељ Срба и заштитник истине о догађајима на просторима бивше Југославије (Mосква, 21. 02. 1952 - Њујорк, 20. 02. 2017)

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com