200px Vojnomedicinska Akademija- Указом кнеза Александра Карађорђевића основана је Војно-медицинска академија у Београду.

King Nikola of Montenegro- На данашњи дан 1921. године умро је црногорски краљ Никола I Петровић Његош, који је скоро 60 година владао Црном Гором. У почетку његове владавине била је јако изражена српска нота овог владара, али са свешћу да он неће бити на челу заједничке српске државе, полако потпада под утицај србофобне и русофобне римокатоличке Аустро-Угарске монархије, па полагано вектор своје политике окреће у том смеру.

milo3.span- Истог дана 1998. године Слободан Милошевић се приликом обраћања окупљеним Србима са Косова и Метохије испред Народне скупштине Југославије, обећао хапшење шиптарских терориста. Био је то са једне стране почетак његовог вртоглавог пробоја у српски политички врх, али истовремено и почетак појачаног непријатељског деловања западног фактора према Србији и српском народу.

dodik- Данашњи председник Републике Српске Милорад Додик, на данашњи дан 2006. године постао је председник владе Републике Српске.

izkremlja- На данашњи дан РПЦ прославља светог Патријарха Гермогена, који је 1612. године скончао мученички измучен глађу. Када су руски народни пукови под вођством Мињина и Пожарског кренули у коначно ослобођење Москве од папских јеретика, Пољаци су га прво затворили у Чудском манастиру, а када је Москва већ била опкољени, више пута су слали изасланике Патријарху са захтевом да нареди народној армији да одступи од града уз претње смрћу. Сваки пут светитељ је одговарао: „Зашто ви мени претите? Бојим се једино Бога“. И из заточеништа успевао је да пошаље свој благослов народном ополченију. После више од девет месеци тешког затвора, умро је мученички измучен глађу од стране Пољака-римокатолика.

romanov- После масонске Фебруарске револуције, на данашњи дан дошло је до присилног одречења од власти Цара Николаја II Романова, спаситеља Србије у Првом светском рату. Била је то издаја дехристијанизоване руске интелигенције и армијског врха (од 17 генерала Врховног штаба, само два нису потписали захтев Цару да се одрекне власти – чиме су погазили и заклетву дату Цару). Био је то крај монархизма у Русији и почетак страшних страдања руског православног народа у ХХ веку.

82005771- Истог дана, у селу Коломојскоје (данас део Москве) у Вазнесењској цркви, 2/17. марта 1917. Године, јављена је икона Пресвета Богородица приказана као Царица на руском трону, са царским скиптром у руци. Била је то огромна утеха за сваког православног Руса, био је то знак да је Мајка Божија измолила од Свог Сина да Русија неће потпуно пропасти. Безбожна власт је прогласила безбожну државу, али је јављање Државне иконе Мајке Божије показало и доказало да безбожна секуларизована власт неће решити судбину Русије, него да ће њена судбина бити решена на Небесима. Једноставно, био је то знак да и после Фебруарске (а касније и Октобарске) револуције 1917. године, Москва остаје Трећи Рим. Као што је стајала покрај Крста када су јој разапињали Сина, Пресвета Богородица није одступила ни од „Руског крста“ у мартиријском за Русе ХХ веку.

220px Zar Nikolaus 1- На данашњи дан 1855. године умро је руски цар Николај I Павлович Романов, брат цара Александра I Романова познатог по победи над Наполеоном. На руски престо је истог дана ступио цар Александар II Романов, познат под надимком „Ослободилац“ јер је овај цар укинуо „Крепосно право“. Погинуо је у центру Петрограда од руку револуционара-терориста и на том месту је саграђен један од најлепших храмова у Петрограду „Спас на крви“.

 

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com