nevesinjska puska- На данашњи дан, победом Србије завршен је Други србско-турски рат 1878. године. Србија је после тог рата проширила своју територију на још четири округа и исте године на Берлинском конгресу стекла међународно признање. Иницијалну капислу Првом (неуспешном – 1876/1877) и Другом успешном (1877/1878) србско-турском рату дао је устанак Срба у Херцеговини 1875. године познат и као „Невесињска пушка“.

vinaver- На данашњи дан 1891. године родио се познати српски писац Станислав Винавер, који је у Први светски рат стигао као добровољац. Између два рата радио је као новинар, а Други светски рат провео је у немачком заробљеништву.

sahrana nikole gardovica- Муслимански терориста Рамиз Делалић звани Ћело 1. марта 1992. године убио је на српској свадби младожењиног оца Николу Гардовића и ранио свештеника СПЦ Раденка Миковића. Био је то практично почетак рата у Босни у Херцеговини, а сви амерички медији су објавили како су Срби пуцали на муслиманске сватове.

- Истог дана, исте године, одржан је и референдум у Црној Гори, на који је упркос бојкоту Албанаца изашло 66% становника Црне Горе са правом гласа. Од тог броја изашлих гласача, њих 95,96 % је изабрало заједничку државу Србије и Црне Горе, односно Југославију. Питање на референдуму 1992. је било: "Да ли сте за то да Црна Гора као суверена република настави живјети у заједничкој држави Југославији потпуно равноправно с другим републикама које то желе?" Међутим, западни плаћеници су на крилима НАТО авиона ускоро вектор црногорске политике окренули у антисрпском и антируском правцу и данас пузе за улазак у загрљај крвника црногорских из НАТО пакта.

- Исте године, истог дана, муслимани и Хрвати у Босни и Херцеговини су гласали за излазак из Југославије.

Ljubiša Veličković- На данашњи дан рођен је српски генерал, пилот Љубиша Величковић, који је погинуо током злочиначког НАТО бомбардовања 1999. године приликом обиласка положаја. У моменту погибије заузимао је положај помоћника начелника Штаба Врховне команде за РВ и ПВО ВЈ.

mitropolit- Митрополит Московски и Коломенски Макарије упокојио се на данашњи дан 1926. године. Овај светитељ РПЦ активно је подржавао борбу руских монархиста окупљених око „Руског сабрања“ против револуционара. Московски Митрополит постао је 1912. године али је одмах после победе масонске фебруарске револуције због својих монархистичких убеђења био протеран са своје катедре.

220px Milestone in honor 6th Company- На данашњи дан у Русији се обележава сећање на подвиг руских падобранаца у неравноправној борби са чеченским терористима. Два дана трајала је борба 90 руских падобранаца из Пскова, из шесте чете 104. гардијског падобранско-десантног пука, 76. Псковске дивизије ваздушно-десантних снага Руске Армије, против две хиљаде бандита. Тада су погинуло 84 десантника из Пскова, само шест их је преживело, а према различитим изворима, погинуло је између 500 и 700 терор иста. Био је то најжешћи сукоб у „Чеченском рату“ који је постао симболом ратног витештва руских војника. Указом Председника Русије Владимира Путина, 21 десантник добио је звање Хероја Русије, а 63 су посмртно награђени Орденом за храброст.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com