Boris Godunov by anonim 17th c. GIMНа данашњи дан 1598. године, на руски трон је ступио Борис Годунов, после смрти Фјодора Првог, посљедњег цара из династије Рјуриковича

На данашњи дан 1826. године роди се Иван Иљич Глазунов, тајни саветник, издавач и књижни трговац; градска глава Санкт-Петербурга (умро 1889).

На данашњи дан 1847. године рођен је србски писац Милован Глишић, један од зачетника реализма у српској књижевности. Студирао је у Београду технику и филозофију, затим уређивао новине и бавио се позоришном драматургијом. Написао је тридесетак приповедака, две комедије и преводио је с француског и руског jeзика, укључујући "Рат и мир" Лава Толстоја. Описивао је живот села у Србији притиснутог бирократијом и зеленашима. Напознатија Глишићева дела: приповетке "Глава шећера", "Рога", "Редак звер", "Шило за огњило", "Прва бразда", позоришни комад "Два цванцика", комедија "Подвала".

На данашњи дан 1872. године изашао је први србски позоришни лист "Позориште", који је покренуло Српско народно позориште у Новом Саду. Лист је излазио до 1908. године.

1887. - Објављен први чланак о железницама на српском језику - уводник у "Сербском народном листу" под насловом "Гвоздени пут и паровоз".

На данашњи дан 1943. године умро је србски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка", чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку. Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао низ изума на којима се заснива савремена електроника, без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије. Пионир је и радио-технике, бежичне телеграфије, радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичне струје, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу одселио је у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти, на православни Божић у Њујорку, одржавао блиске контакте с отаџбином. У САД је, проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, остварио највеће научне подухвате. Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мерење високог напона је добила Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља. Рођен је у Аустро-Угарској монархији као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици у србском селу Смиљан код Госпића у Лици. Захваљујући прво србофобу Титу, а потом бандитизму неонацистичког НАТО пакта, србска Лика је данас у оквиру државе Хрватске, па су патолошки клептомани из „лијепе њихове“ покушали и Теслу да присвоје…

На данашњи дан 1959. године упокојио се руски књижевник Борис Лаврењов.

Тога дана 1985. године упокојио се Владимир Константинович Кокинаки (1904-1985), заслужни пилот СССР-а, двоструки херој те државе.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com