Императрица Јелисавета ПетровнаНа данашњи дан 1755. године Императрица Јелисавета Петровна потписала је указ о оснивању у Москви првог руског универзитета, по пројекту Михаила Ломоносова и грофа Ивана Ивановича Шувалова

На данашњи дан 1881. године одржана је премијера опер П. И. Чајковског «Јевгениј Оњегин» на сцени московског Бољшог театра.

На данашњи дан 1804. године у ваљевској Подгорини, Илију Бирчанина је погубио дахија Фочић Мехмед-ага. Истог дана је убијен ваљевски кнез Алекса Ненадовић, такође један од најугледнијих Срба, чиме је почела сеча кнезова на коју је народ одговорио Првим српским устанком.

На Данашњи дан 1815. године рођен је Свети Теофан Затворник у породици сеоског свештеника Василија Тимофејевича Говорова у селу Чернавка Јелецке области Орловске губерније. Завршио је Кијевску Духовну Академију и 1841. године се замонашио са именом Тефан. Године 1847 члан је Руске духовне мисије у Јерусалиму. По повратку у Русију постаје ректор Петроградске духовне академије, а 1859. године постаје епископ Тамбовски. Од јула 1863. године предводи Владимирску епархију. Године 1872 повлачи се у затворништво и пише значајне богословске радове, преводи дела светих Отаца, пише многобројна писма разним лицима који му се обраћају са најразличитијим питањима... Упокојио се као умировљени епископ на Богојављење 1894. године, после одслужене Свете Литургије. Пред вечни починак на његовом лицу је засијао блажени осмех. Канонизован је 1988. године и сматра се покровитељем руског интернета…

Данас се сећамо руске балерине Ање Матвејевне Павлове (1881-1931). Ова врхунска играчица класичног балета, пронела је широм света славу руског класичног балета, посебно одушевљавајући публику игром у балетима "Лабудова смрт", "Лептири", "Шопенијана", "Лабудово језеро", "Жизела", "Рајмонда".

На данашњи дан 1898. године рођен је руски филмски режисер Сергеј Михајлович Ејзенштејн, један од највећих теоретичара и стилиста светског филма, дао је основе филмској уметности, према многим историчарима кинематографије и критичарима највећи режисер у историји филма. По професији је био архитекта и у почетку је цртао плакате, радио као сценограф и позоришни редитељ, уносећи новине на сцену, тежећи чистим реалистичким елементима у театру. На филму је почео као монтажер 1923. Творац је теорије о хоризонталној и вертикалној монтажи и теорије асинхронитета. Филмовима и теоријским поставкама дао је непроцењив допринос обликовању филмског изражајног језика и извршио огроман утицај на развој филма. Дела: филмови "Штрајк", "Оклопњача `Потемкин`", "Октобар", "Старо и ново", "Сентиментална романса" /снимљен у Француској/, "Да живи Мексико", "Александар Невски", "Иван Грозни", књиге "Филмско осећање", "Филмски облик".

На данашњи дан 1916. године, у Крфском каналу у Првом светском рату почело је сахрањивање србских војника у "Плаву гробницу". После натчовечанских напора у албанским гудурама и додатне голготе од 160 километара пешачења мочварним приморјем од Скадра до Валоне, због тога што се нису појавили обећани савезнички бродови, војници су масовно умирали од тифуса, глади и исцрпљености. Како није било довољно места на Крфу и острвцу Видо, на које су пребачени тифусари, а и због опасности ширења епидемије, одлучено је да се сахрањују у море. Према званичним али непотпуним подацима, јер сви умрли нису евидентирани, до 23. марта 1916. у Крфском каналу је сахрањено 4.847 српских војника и официра. Сви наши бродови који туда пролазе заустављају се и одају почаст сахрањенима у "Плаву гробницу".

На данашњи дан 2006. године догодила се железничка несрећа на прузи Београд - Бар код Биоча, погинуло 47  путника, а више од 200 повређено.

На данашњи дан 2007. године умро је Никола Милошевић, филозоф, политичар, публициста, књижевник и књижевни критичар, професор Филолошког факултета у Београду, академик (Гацко, 17. 04. 1929 - Београд, 23. 01. 2007)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com