20140409020710Jovan Stejić - После дугог турског ропства, у обновљеној Србији је на данашњи дан штампана прва књига 1832. године „Сабор истине и науке“ од Јована Стејића. Штампарија је 1831. године стигла из Русије.

lav tolstoj- На данашњи дан 1901. године од стране Светог Синода РПЦ објављено је одлучење грофа Лава Николајевича Толстоја од Руске Православне Цркве. Карактеристичан пример да и највећи таленат и бриљантан ум, када упадне у прелест гордости, претвара свој од Бога дати му таленат у своју пропаст,почињући тај таленат да користи за учење супротно Христу и Његовој Цркви…

staljin- На данашњи дан 1953. године умро је Јосиф Висарионович Стаљин. Личност о којој се до дана данас воде спорови, од потпуног блаћења до великог уздизања, посебно је омражена на Западу. Међутим, лицемерје Запада нема граница, овде треба рећи само да Стаљин није бацао атомске бомбе и није сравњивао немачке градове са земљом као западни савезници, него је наредио да се Беч не сме тући тешком артиљеријом и авијацијом, иако су зверства Германа према Русима била неупоредиво јача него према било којој западној нацији. Било како било, Стаљин је једина историјска личност која је стајала на изворима рушења једне империје, провела руску државу кроз невиђену смутњу, победила нацистичку неман и после своје смрти оставила најмоћнију државу на планети. Не може се порећи да је владао железном руком, али је тешко порећи и да је огромни евро-азијски простор било могуће сачувати од распада без железне руке. Само диктаторском владавином, то свакако не би било могуће.

Сергеј Сергејевич Прокофјев- Истог дана, исте године, умро је и познати руски композитор Сергеј Сергејевич Прокофјев чије је дело прожето руском националном музиком.

brcko- На данашњи дан 1999. године српски град Брчко који је припадао Републици Српској, међународна арбитража под притиском западног фактора, проглашава дистрихтом под међународном управом, тако практично прекидајући територијалну целовитост Републике Српске.

Milan Babić- Бивши премијер САО Крајине Милан Бабић, на данашњи дан 2006. године се под врло чудним и нерасветљеним околностима „обесио“ у Хашком трибуналу.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com