1899. Russian konung Oleg by Vasnetsov 2На данашњи дан 911. године руски кнез Олег, муж свет равноапостолне књегиње Олге, потписао је мир између Русије и Византије.

 

  

 

Станоје ГлавашНа данашњи дан 1806. године, Срби су на Делиграду, на улазу у Ђуниски теснац између Ражња и Алексинца, под командом вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића - Карађорђа, одбили напад бројчано надмоћнијих турских снага и одбацили их ка Нишу. Истог дана војвода Станоје Главаш је ослободио Прокупље.

На данашњи дан 1821. године умро је румелијски валија и београдски везир Марашли Али-паша, који је сарађивао са Србима у постизању споразума о прекиду непријатељстава. Крајем 1815. са кнезом Милошем Обреновићем склопио је споразум који је Србима обезбедио ограничену самоуправу, што је Милош искористио да је даље проширује.

Преподобна Марфа (у свету Марија Семјоновна Миљукова) рођена је у сељачкој породици Нижегородске губерније Ардатовске области, у селу Погиблово (данас Малиновка). Када се Марији напунило 13 година, она је заједно са сестром Прасковјом први пут дошла код преподобног Серафима Саровског. Било је то 1823. године на дан Ваведења у храм Пресвете Богородице.

На данашњи дан 1826. године Николај Први Павлович Романов крунисан је за Цара Русије.

На данашњи дан 1883. године умро је руски писац Иван Сергејевич Тургењев, један од представника руског реализма. Први је руски писац чија су дела продрла на Запад, где је читан са дивљењем и за живота је уживао знатно већи углед у француским него у руским књижевним круговима. Школовање на Западу учинило је Тургењева носиоцем западног а не руског идентитета и због тога и озбиљно размимоилажење духовно између њега и истинског носиоца руског православног идентитета Ф. М Достојевског. Зарад носиоца „западног духа“ једна историјска чињеница. Тургењев је предивно описивао руска племићка имања, а дивио се западној култури. И када су у Другом светском рату немачки нацисти освојили његово родно село, срушили су и његову кућу и имање и хиљаде тона плодне земље возовима пребацивали у Немачку. Суседно село у коме је рођен други руски писац Љесков, који је био носилац руског а не западног идентитета као Тургењев, Немци нису дирали и сачувана је до данас кућа у којој се Љесков родио. Ко има уши да чује и очи да види, поука је јасна… Најпознатија дела Тургењева: романи "Очеви и деца", "Племићко гнездо", "Рудин", "Дим", "Новина", "Уочи нових дана", приповетке "Пролећне воде", "Асја", "Ловчеви записи", драма "Месец дана на селу".

На данашњи дан 1884. године из Београда је кренуо први путнички воз на прузи Београд - Ниш, првој прузи у Србији. Почетак градње је 21. јуна 1881. обележио сребрним будаком кнез Милан Обреновић. Испраћају првог воза, окићеног цвећем и србским тробојкама, осим великог броја грађана, присуствовали су угледни гости из Беча, Будимпеште и Париза. Воз је кренуо у 8.30, а у Ниш је стигао у 18.23.

Тога дана 1914. године током Галицијске битке руска војска је заузела град Љвов.

На данашњи дан 1931. године, Краљ Југославије Александар Први Карађорђевић прогласио је октроисани Устав којим је озакоњена монархистичка диктатура уведена 6. јануара 1929. Према уставу, влада је зависила од краља који је одлучивао да ли закон важи. У Скупштину је уведен други дом - Сенат, чије је чланове углавном именовао краљ.

Данас се сећамо и песника и књижевног критичара Ивана Александровича Аксјонова (1884-1935).

На данашњи дан 1939. године, на кружној стази око Калемегдана у Београду одржане су до тада највеће међународне аутомобилске трке у Југославији, а победнику је припала "Велика награда Београда".

На данашњи дан 1990. године проглашено је стварање Придњестровске републике.

На данашњи дан 2015. одине упокојио се Јевгениј Ухнаљов, народни уметник Русије, аутор нацрта савременог Државног грба Русије.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com