2 MG 8649На данашњи дан 1611. године, Руски Патријарх Гермоген је раширио проглас са анатемом Лжедимитрија и Марине Мнишек.

 

  

 

 

 

 

На данашњи дан 1742. године шведска војска је у оквиру руско-шведског рата капитулирала у рејону Гељсингфорса, пошто се нашла у окружењу руских трупа.

На данашњи дан 1810. године, кнез Абхазије Георгиј Шаваршидзе положио је заклетву на верност руском цару. То што је Абхазија у оквиру СССР- била у оквиру Републике Грузије, апсолутно на значи да је то део Грузијске територије. То што је Запад успео (за сада) да комунистичке границе начини државним отимајући велике територије од србских земаља, не пије воду код браће Руса, па су Крим и Абхазија успели да се отргну од окупацијских режима…

На данашњи дан 1823. године рођен је србски кнез Михаило Обреновић, који је Србију учинило најјачом војном силом Балкана. Владао је од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године, кад је убијен на Кошутњаку. Због буне Томе Вујчића - Перишића побегао је 1842. у Аустрију. Кад се његов отац кнез Милош Обреновић вратио на власт 1858, преузео је комаду над војском, а 1861. је установио народну војску од око 50 000 људи и снабдео је модерним оружјем. Искористио је турско бомбардовање Београда 1862. и после дугих преговора натерао је 1867. године Турке да повуку гарнизоне из свих српских градова. Склапао је савезе са балканским хришћанима ради рушења Отоманског царства - 1866. године с Црном Гором, 1867. године с Грчком и с Бугарским револуционарним одбором и 1868. године с Румунијом и настојао је да спречи пад БиХ под аустријску власт. Иако школован на Западу, Михаило није био спреман да Србију претвори у протекторат Аустро-Угарске као што је то учинио његов наследник на србском престолу Милан Обреновић и најамничке напредњачке власти у време његове срамне владавине…

На данашњи дан 1844. године Попечитељство просвештенија (министарство просвете) Србије одобрило је оснивање Народног музеја у Београду на инцијативу србског писца Јована Стерије Поповића, тада начелника Попечитељства просвештенија.

На данашњи дан 1862. године у Цариграду је потписан протокол поводом спора Србије и Отоманског царства после убиства једног србског дечака на Чукур-чесми Београду и сукоба Турака и Срба. Цариградским протоколом је наређено Турцима да напусте многе српске градове, укључујући варош београдску, али су у неким местима ипак остали турски војници.

На данашњи дан 1913. године десило се последње велико географско откриће. Експедиција на ледоломцима «Тајмир» и «Вајгач» под руководством Бориса Андрејевича Вилкицког открила је Земљу Николаја II и острво Цесаревића Алексеја (данас Северна Земља).

Данас се Света Црква сећа једног од лидера руског монархистичког покрета, епископа Орловског и Севског Макарија (Гневушева), који је примио мученичку кончину 1918. године, пошто је убијен од стране бољшевичке олоши.

Тога дана 1943. године, неколико дана пошто је у Курској бици сломљена кичма нацистичкој гамади, десио се знаменити сусрет Јосифа Висарионовича Стаљина са митрополитима Сергијем (Страгородским), Алексејем (Симанским – каснијим Патријархом Алексејем I) и Николајем (Јарушевичем), који је представљао кардинални заокрет у политици совјетске државе према Цркви. Митрополит Петроградски и Ладошки Јован Сничев, доктор црквене историје, каже да се после тог сусрета десио апсолутно квалитативна промена односа совјетске државе према РПЦ. До поновног страшног прогона РПЦ, на жалост, дошло је после Стаљинове смрти када је на власт дошао сатаниста-окултиста Никита Хрушчов, који је познат и по обећању да ће на ТВ показати последњег попа у СССР-у као и по издајничком издвајању Крима из састава Русије и припајања Украјини…

На данашњи дан 1945. године рођен је др Данило Баста, професор Правног факултета у Београду, уредник часописа "Гледишта" и "Теорија", уредник у издавачким предузећима "Нолит" и "Досије", академик (Зрењанин, 04. 09. 1945).

На данашњи дан 1950. године рођен је Александар Берчек, позоришни, филмски и ТВ глумац, управник Народног позоришта у Београду (Врдник, 04. 09. 1950)

На данашњи дан 1991. године, Јекатеринбургу је враћено његово старо име па се тај велики уралски град више не зове Свердовск по крвнику Свердлову…

На данашњи дан 2009. године, од експлозије у фабрици наменских производа "Први партизан" у Ужицу погинуло седам радника.

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com