A s suvorinДанас се сећамо великог издавача, позоришног делатника, писца и новинара, једног од оснивача Руског Сабрања, Алексеја Сергејевича Суворина, који се упокојио 1912. године.

 

  

 

 

 

Poslednja linija odbrane1На данашњи дан 1914. године потпуним тријумфом србске војске завршена је Церска битка у Првом светском рату. Била је то прва савезничка победа у рату. Од 200.000 аустроугарских војника који су покушали да окупирају Србију у њој није остао ни један, изузев 4.500 заробљеника. Током крвавих борби започетих 12. августа преласком аустроугарских трупа преко Дрине, губици агресора су достигли 27. 000, а из строја је избачено више од 16. 000 србских војника.

Николај Степанович ГумиљовТога дана, 24 августа 1921 године, издата је наредба о стрељању познатог руског песника Николаја Степановича Гумиљева. Био је то период потпуног дивљаштва банди Лењина и Троцког, пре него што је Стаљин преузео власт…

255px Lev Kamenev 1920sНа данашњи дан 1936. године стрељан је руски револуционар Лав Борисович Розенфелд, један од првака Совјетске Русије после крваве Октобарске револуције 1917. године, близак сарадник зликоваца Лењина и Троцког. Стаљин јесте очистио државу од многих блиских сарадника Лењина и Троцког, али руку на срце, то су махом били лудаци, жестоки русофоби чије су руке биле крваве до лаката. Многи незнавени људи само трубе о „стаљинистичким чисткама“, а нико не говори да се у тим чисткама Русија заиста и чистила од страшних крволока који су пролили реке крви невиних људи…

Патријарх Гаврило ДожићНа данашњи дан 1937. године, Митрополит црногорско-приморски Гаврило Дожић је у говору у Подгорици назвао "Крвавом литијом" догађај у Београду 19. јула 1937. кад су жандарми напали православно свештенство које је протестовало против конкордата. Као члан Велике народне скупштине у Подгорици предводио је 1918. године депутацију за уједињење са Србијом, а за патријарха је изабран 1938. године после смрти патријарха Варнаве. Оба светска рата је провео у окупаторском заробљеништву.

Major Alexander Procofieff de Seversky sits at the controls of an early aircraft circa 1914На данашњи дан 24. августа ми се такође сећамо прослављеног пилота и авиоконструктора Александра Николајевича Прокофјева-Северског, који се упокојио на данашњи дан 1974. године.

Данас се сећамо и друштвене делатнице Ање Фјодоровне Аксаков (1829-1889), кћерке великог руског песника Фјодора Ивановича Тјутчева, жене великог руског мислиоца, публицисте И.С. Аксакова.

gorbacovНа данашњи дан 1991. године, председник СССР Михаил Сергејевич Горбачов је дао оставку на место шефа Комунистичке партије и затражио да Централни комитет владајуће и више од 70 година једине странке у земљи донесе одлуку о самораспуштању партије основане пре 93 године, која је у том тренутку имала 16 милиона чланова. Нешто корисно и од „флекавог“ Горбија…

На данашњи дан 1991. године, парламент Украјине прогласио је независност од Москве те дотадашње совјетске републике. Од стицања „независности“ до данашњег дана, Украјина је постајала све више и више независна – од памети…

На данашњи дан 2000. године, Уставни суд БиХ донео је одлуку о усклађивању закона и ентитетских устава са Уставом БиХ о питањима језика, писма, цркве и специјалних веза.

На данашњи дан 2001. године започело је распоређивање око 900 војника на македонско-косовској граници у рејону Витине, чији је задатак да спрече покушаје Албанаца да преносе оружје на Космет.

На данашњи дан 2004. године погинуло је 95 чланова посаде када су се у Русији срушила два авиона, за шта је одговорност 27. августа преузела исламска организација "Бригаде Исламбули".

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com