novomuceniciДанас СПЦ обележава Сабор мученика Јасеновачких. Концетрациони логор Јасеновац представља један од најмонструознијих места у историји људског рода, где су хрватски нацисти на зверски начин побили преко 700 хиљада Срба, преко 70 хиљада Цигана и преко 20 хиљада Јевреја.

На данашњи дан 1736. године основан је град Чељабинск.

Данас се сећамо значајног друштвеног делатника и педагога Ивана Ивановича Бецког (1704-1795), који су се упокојили на данашњи дан 1795 године.

На данашњи  дан 1804. године, вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић - Карађорђе у Русију је упутио прву устаничку делегацију да би је заинтересовао за устанак и тражио помоћ у оружју за борбу против Турака.

На данашњи дан 1804. године упокојио се Семјон Шчедрин (р. 1745), руски живописац-пејзажиста.

На данашњи дан 1808. године почела је настава на Високој школи у Београду, претечи Универзитета, тим поводом се 13. септембар обележава као Дан Београдског универзитета.

На данашњи дан 1842. године, Александар Карађорђевић, син вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића - Карађорђа проглашен је за кнеза Србије пошто су уставобранитељи протерали Михаила Обреновића. Због супротстављања уставобранитељском Савету и везивања за Аустрију, "кајмакамска" струја уставобранитеља га је збацила 1858. године на Светоандрејској скупштини и вратила на престо кнеза Милоша Обреновића. У време његове владавине објављено је "Начертаније" Илије Гарашанина, донесен је Грађански законик и реформисано судство, а Србији су 1856. на Париском конгресу дате гаранције великих сила. На жалост, велики србски војнички геније Карађорђе је васпитање сина поверио лажном просветитељу Димитрију Обрадовићу (који се бесрамно и после пљувања по монашком завету и даље представљао монашким именом Доситеј) и то није могло да се не одрази погубно на његово духовно стање. Карађорђев син је тако подржао још једног лажног србског просветитеља Вука Караџића чија је језичка реформа представљала страшан геноцид над целокупном србском културом.

На данашњи дан 1849. године, велики руски писац Н.В. Гогољ се  после године дана коју је провео на поклоничким путовањима по хришћанским светињама и  светој земљи, преселио у Москву.

На данашњи дан 1903. године рођен је србски писац Бранимир Ћосић, који је махом писао о животу младих после Првог светског рата, проблемима њиховог унутрашњег живота и морала. Дела: романи "Покошено поље", "Врзино коло", "Два царства", приповетке "Приче о Бошковићу", "Египћанка и друге приче", есеји "Десет писаца - десет разговора", "Кроз књиге и књижевност".

На данашњи дан 1933. године рођен је Душко Трифуновић, књижевник и новинар, уредник Радио-телевизије Србије (Сијековац, 13. 09. 1933 - Нови Сад, 28. 01. 2006)

На данашњи дан 1934. године рођена је Тамара Милашкина, руска оперска певачица (сопрано), солисткиња Бољшог театра.

Данас РПЦ обележава сећање на мученичку кончину свештеномученика-презвитера, Михаила Косухина и Мирона Ржепика (1937);

Истог дана али годину дана касније мученички је пострадао свештеномученик Дмитриј Смирнов.

На данашњи дан 2004. године, специјално одељење Тужилаштва БиХ за организовани криминал и корупцију подигло оптужницу за ратни злочин против Абдуладхима Мактуфа, држављанина БиХ ирачког порекла, због отмице пет цивила у Травнику 1993. године, од којих је један Србин касније убијен у муџахединском кампу. То је први предмет за ратне злочине покренут пред Судом БиХ. Каква експедитивност, скоро десет година од завршетка ратних збивања, прва оптужница у БиХ због убиства над Србима…

На данашњи дан 2008. године, откривена је спомен-плоча у Јевремовој улици у Београду, на месту где је пре 200 година отворена прва високошколска установа у Србији.

На данашњи дан 2009. године умро је проф  др Слободан Лотина, начелник Центра за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије (Београд, 29. 02. 1940 - Београд,13. 09. 2009)

Данашњи дан у србској и руској историји

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com